Te milyen típusú tanuló vagy?

Szerző: Diákszemmel

Megtudni a saját típusodat és megérteni, hogy milyen tanulási módszerek jönnek be neked elképesztően megkönnyíti a tanulást magát, ezért érdemes rászánni az időt, hogy kiderítsd.

Mindannyian különböző módon tudunk hatékonyan tanulni, mégis viszonylag keveset foglalkozunk azzal, hogy megtaláljuk a saját tanulási stílusunkat. Pedig ha nem a megfelelő módot erőltetjük saját magunkra, akkor nehézségekbe ütközünk, állandó élményünk lesz, hogy nem megy, nem bírjuk megtanulni – pedig nem velünk van a baj, csak máshogy kellene próbálkozni.

Az első alapvető megkülönböztetés ezt a négy csoportot különíti el:
– vizuális típus
– auditív típus
– olvasás/írást preferáló típus
– kinesztetikus típus

A valóságban a legtöbb emberben mindegyik működik egy kicsit, de általában van egy domináns irány, és ezt kell megtalálnod. Miről beszélünk? Ha tapasztaltad már, hogy hiába olvasol egy könyvet, nem bírod megjegyezni a fogalmakat, a definíciókat, de ugyanarról a témáról beülsz egy előadásra, elmondják neked, és máris hosszú távon emlékszel, akkor auditív típus vagy.

A példánál maradva, ha már tudod, hogy ehhez a típushoz tartozol, sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teheted a tanulást, ha bejársz az előadásokra, vagy például megbeszéled csoporttársaiddal, hogy ők elmondanak neked egy-egy részt – nekik is segítség lehet, hogy ellenőrizzék a tudásukat.

Ha nem tudod a saját tanulási típusod, és a rossz módszerekkel próbálkozol, sok frusztrációt okozhatsz saját magadnak azzal, hogy nem megy, nem bírod megjegyezni, és azt érzed, nem vagy elég okos, nem tudsz úgy teljesíteni, mint mások. Pedig nem erről van szó, csak neked más logika szerint működik az agyad.

Egy másik csoportosítás szerint még más is befolyásolja a tanulás hatékonyságát, vannak ugyanis:
– a verbális típusok, akik legkönnyebben úgy tanulnak, ha ők maguk (f)el is mondják, amit meg szeretnének jegyezni
– a logikus típusok, akik akkor tudnak megtanulni valamit, ha megértik a logikáját, és végigveszik az érvelést
– a közösségi típusok, akik csoportban tanulnak jól
– a magányos típusok, akik akkor tudnak hatékonyan tanulni, ha egyedül teszik

Ezek tovább árnyalják a fenti négy kategóriát, és rámutatnak, hogy az alaptípusok még nem adják meg a tökéletes megoldást, még vannak szempontok, amiket figyelembe kell venni a megfelelő tanulási helyzet kialakításánál.

Ahhoz, hogy megállapítsd, te melyik csoportba tartozol, kezdj el gondolkodni, mikor és milyen körülmények között tapasztaltad, hogy jobban ment a tanulás, mint máskor. Arról, hogy melyik típusnak milyen tanulási módszereket ajánlunk, és milyen karrier illik melyik típushoz, itt olvashatsz!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thought on “Te milyen típusú tanuló vagy?

    […] Előző cikkünkben már írtunk arról, milyen tanulói típusok vannak, és igyekeztünk segítséget nyújtani, hogy te is megismerhesd a sajátod. Most tovább megyünk, és tippeket adunk, hogy az egyes típusokhoz tartozóknak hogyan érdemes tanulni és milyen karrier-irányok ideálisak számukra. […]

Comments are closed.