10 hétköznapi dolog, amiről fogadjunk, hogy nem tudtad, mire való

Szerző: Diákszemmel

Logikus praktikus funkciója van bizonyos dolgoknak, amiket sosem értettünk, hogy mire való, mások pedig régen voltak szükségesek, és egyszerűen úgy maradtak. Lássuk, mennyi dologról tudtak az alábbiak közül, hogy miért van úgy!

A margó a füzetben

Állítólag a füzetben a margó azért van ott, mert régebben, amikor még nem volt olyan ördögtől való dolog, hogy az emberek lakóterében rágcsálók, patkányok voltak, azok előszeretettel rágcsálták meg a füzeteket. A margót azért tervezték, hogy ne vesszen el fontos információ egy-egy ilyen rágcsálás során. Te elhiszed?

Pompom a sapkán

Elvileg valódi funkcióval rendelkezik: francia tengerészek azért kezdtek pompomot tenni a sapkára, hogy ne üssék be a fejüket a hajón, ha viharos az időjárás.

Kabát hátsó félöve

Ma kizárólag design funkcióval rendelkezik, de a katonai kabátokon azért kezdték el használni, mert a kabát az alváshoz a takaró funkcióját is betöltötte, a félöv pedig összehúzta, hogy a sok extra anyag nap közben ne legyen zavaró.

Ajtókilincs

Az ajtókilincseket azért tervezték bronzból, mert annak baktériumölő hatása van – ha sokan fogdossák, akkor sem válik fertőzés forrásává.

Minta a ruhád anyagából

Amikor veszel egy új ruhát, általában van hozzá egy plusz gomb, amit értesz is. Ha elhagysz egyet, ugyanolyat tudsz felvarrni a helyére. De miért van a szövet egy darabja sokszor mellékelve? Nyilván nem fogod befoltozni vele, ha kiszakad. Nos, azért adják, hogy ki tudd próbálni rajta a különböző mosási technikákat: ne a ruhát tedd tönkre, hanem a kis mintát, ha mégis összemegy.

A farmer apró gombjai

Design? Nem csak. A farmer élettartamát hosszabbítja meg, ugyanis olyan helyekre teszik alapvetően, ahol a legsérülékenyebb a ruha, és esetleg elengedhetne a varrás.

Lyuk a tollkupak tetején

Hiszed vagy sem, állítólag azért van lyuk a toll kupakjának tetején, hogy ha azok, akik rágcsálni szeretik, véletlenül lenyelik, ne zárja el a levegő útját.

Nyíl az autó műszerfalán a benzinszint jelző mellett

Ez mutatja meg, hogy a kocsi melyik oldalán keresendő a benzintartály nyitja.

Apró lyuk a lakaton

Segít, hogy ha a lakat megázik, tudjon távozni a víz. Így meggátolja, hogy a zárszerkezet berozsdásodjon. Sőt, elvileg meg is tudod olajozni a lyukon keresztül.

Fa vállfa

Csak az benne a jó, hogy elegánsabb, mint a műanyag? Nem. Hagyományosan cédrusból készültek, ami távol tartja a bogarakat és a molyokat – ami hasznos a ruháknál, különösen például egy gyapjú kabát esetében. Azonkívül friss illata van és kifejezetten erős fa is.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel