5 tipp, hogy felébreszd a kreativitásod

Szerző: Diákszemmel

Szeretjük kijelenteni, hogy valaki vagy kreatív, vagy nem kreatív, mintha ezek megváltoztathatatlan tulajdonságok lennének – pedig ez egy hamis előfeltevés. A kreativitást mindenki fel tudja ébreszteni magában, így neked is lehetnek olyan szuper új ötleteid állandóan, mint amit eddig sóvárogva néztél valaki másban.

A kreativitás egy kicsit olyan, mint azok a tevékenységek, amikben gyakorlással egyre jobbak lehetünk: ha nem tudsz kosárra dobni, de sokat gyakorlod, jól belejöhetsz. A kreativitás is ilyen, csak ez mentális gyakorlást igényel. Miért hasznos? Minél kreatívabban gondolkozol, annál kevésbé mechanikus minden tevékenység, a munka is, amit végzel. Új ötletek lesznek belőle, amik persze nem mind válnak be, de amelyek igen, azok pedig egyediségük révén jobbak lehetnek, mint a korábbi metódus.

Hogyan ébreszd fel a kreativitásod?

1. Tedd félre az előfeltevéseid

Sémákban gondolkodunk, ami egyszerűsítést jelent: a helyzeteket, megnyilvánulásokat nem értelmezzük minden alkalommal egyedien, hanem egy korábbi tapasztalatunk alapján ruházzuk fel jelentéssel. Ez megkönnyíti a mindennapokat, de egyre jobban beszűkíti a gondolkodásunkat.

Igyekezz tehát folyamatosan figyelni, és próbáld az ötleteket újraértelmezni: rendben, nem így szoktuk csinálni, de tulajdonképpen miért ne lehetne másként?

2. Fogadd el a korlátokat

A lehetőségeink határait sokszor negatív dologként fogjuk fel, és azon kezdünk el gondolkodni, hogyan lehetne megkerülni, lerombolni ezeket. Ez felesleges energia, mert a korlátok valószínűleg megmaradnak, mi pedig egy középutas megoldással fogunk előállni.

A korlátok, ha elfogadjuk őket, szintén serkentik a kreativitást: oké, ezek a határaim, hogyan tudom ezeken belül kihozni a legjobbat egy adott feladatból?

3. Inspirálódj

A kreativitás azt jelenti, hogy új módszereket, megoldási lehetőségeket, megvalósítási módokat találsz ki. Ezek nem fognak maguktól szikraként kipattanni a fejedből, ha nem érnek impulzusok. Olvass, nézz YouTube videókat: minél több módon inspirálod az agyad, annál több kapcsolatot hoz létre különböző dolgok között, annál több saját új ötleted lesz.

4. Ismerd meg a saját kreativitásod

Mint mindenben, ebben is teljesen máshogy működünk mindannyian. Van, akinek az stimulálja a gondolkodását, ha gondolattérképet rajzol, felírja az ötletkezdeményeket, ami eszébe jut róla, és így halad lépésről lépésre. Mások egy-egy jó beszélgetés hatására indítják be az agyukat, a közös ötletelés lendíti őket a jó ötletekhez. Van, aki késő este igazán kreatív, és vannak reggeli emberek. Találd meg, számodra mik a leginspirálóbb módok, időszakok, helyzetek, és keresd ezeket.

5. Unatkozz

A kreatív ötletek születhetnek úgy, hogy leülsz az adott dologhoz, elkezdesz vele kísérletezni, és a próbálkozások során rájössz egy szuper megoldásra. De létrejöhetnek akkor is, amikor épp semmivel nem foglalkozol, hanem hagyod az agyad szabadon bóklászni a gondolatokban.

Ezt a fajta unatkozást a mobiltelefonok szorították vissza, amikor jellemzővé vált, hogy minden olyan helyzetben, amikor nem csinálunk semmit, elővesszük a telefonunkat, és közösségi médiás felületeket pörgetünk. Ezáltal megtagadjuk az agyunktól azt a fajta semmire nem koncentráló állapotot, amikor pihenni tud, de ugyanakkor dolgozik persze, és szabadon szárnyalnak a gondolataink anélkül, hogy egy konkrét dologra irányítanánk őket.

Teremtsd meg ezeket a helyzeteket, mert feltöltődés szempontjából is fontos, és kreatív ötleteket hoz.

A kreativitást nem lehet erőltetni, de lehet inspirálni. Nincs rá egy konkrét recept, amitől elkezdenek jönni a kreatív gondolatok, de ha a fentiek alapján stimulálod az agyad, tapasztalod majd, hogy változik.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel