A diákmunka választás szempontjai

Szerző: Diákszemmel

Diákmunkát keresel? Elhatároztad, hogy dolgozni fogsz a nyáron, de még nem tudod, milyet válassz? Adunk néhány tippet, ami alapján szűkítheted a keresésed.

1. Beosztás

Olyan munkát keresel, ami munkaidőben köt le, vagy nem bánod, ha néha este kell dolgozni, de cserébe szabad a délelőttöd? Előbbi esetben elsősorban az irodai munkákat ajánljuk, a különböző adminisztrációs feladatok általában a hagyományos munkarendhez igazodnak. Utóbbi esetben jó választás lehet minden olyan hely, ami este is nyitva tart, például a gyorséttermek vagy a szupermarketek.

A nappali munkaidős állások előnye, hogy korán végzel, és valószínűleg szabad vagy, amikor már mindenki más is az. Ez egyfajta rendszert ad a mindennapoknak, ha te az a típus vagy, aki jobban működik az állandó rutinban, akkor neked az ilyen állásokat ajánljuk. A változó beosztású munkák rugalmasságot igényelnek, mert könnyen előfordulhat, hogy nagyon eltérő napszakokban kell egymás után dolgoznod, viszont könnyebben tudod szabaddá is tenni magad egy programra, jobban játszhatsz a műszak-cserékkel.

2. Tapasztalat vagy pénzkeresés

A nyári munka kiválasztásának egyik szempontja, hogy olyan lehetőséget keresel, ami suli után a munkakeresésnél jól felmutatható tapasztalat, vagy ez szóba sem jön, és most csak egy pénzkereseti lehetőséget keresel. Előbbi esetben a kapcsolódás lehet távoli is, engedd szabadjára a fantáziád, és böngészd úgy a munkalehetőségeket, hogy gondold át, melyikről tudod majd elmondani, hogy releváns tapasztalat a saját területed szempontjából.

Vannak persze olyan szakmák, ahol ez nem jön szóba, vagy szakmai gyakorlatra mész – ami sajnos sok esetben nem jár fizetéssel, tehát ha pénzt szeretnél keresni, ez most nem opció -, vagy valami teljesen mást csinálsz. Ha ez bosszant, mert szeretnél a leendő szakmáddal kapcsolatban is előre lépni, akkor tanulj valamit a nyáron, keress online kurzusokat, szerezz olyan ismereteket, amivel előnybe kerülhetsz a többi diplomáshoz képest.

3. Időszakos vagy állandó

A diákmunkák még jellemzően abban különböznek egymástól, hogy vagy teljesen alkalmiak, akár egy napra, akár pár napos projektre vonatkoznak, vagy olyan feladatot kínálnak, amely pozícióban akár egész nyáron tevékenykedhetsz. Érdemes előre eldönteni, hogy mennyire határozott az elképzelésed arról, hogy mennyit szeretnél dolgozni. Ha csak időnként egy hetet, közben pedig nyaralsz, akkor inkább az alkalmi feladatokat keresd.

Ha viszont egész nyáron dolgozni szeretnél, vagy legalább egy hónapot folyamatosan, akkor érdemes olyat keresni, ami állandó, például a gyorséttermi munkák. Ezeken a helyeken örülnek, ha nem kell minden héten csoportosan betanítani az újakat, hatékonyabb a munka, ha valakinek már rutinja van, ráadásul ha neked is beválik, akár szeptembertől is ott maradhatsz és suli mellett is tudsz egy kis pénzt keresni.

Most, hogy már van néhány kiindulási alap, nézd meg a munkalehetőségeket a Multi Job Iskolaszövetkezetnél!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel