Stratégiai gondolkodás: így tervezd a következő éved a suliban

Szerző: Diákszemmel

Amikor az iskolai feladatokkal foglalkozunk, hajlamosak vagyunk mindig az aktuális határidők bűvkörében pörögni, és futunk a tennivalók után. Így viszont könnyen szem elől tévesztjük a teljes képet, és nem a lényegre koncentrálunk. Ezen segít a stratégiai gondolkodás. Mit értünk ez alatt?

1. Gondolkodj hosszútávon

Gondold végig, a későbbi terveid szempontjából mely tárgyak fontosak neked. Így elkerülheted, hogy indokolatlanul sok időt tölts egy olyan tárggyal, ami igazából semmilyen jelentőséggel nem bír számodra – csak azért, mert nehéz és szigorú a tanár.

Mindig tarts szem előtt, hogy a saját előmeneteled szempontjából mi a fontos. Ha a gyakorlat szerzése, akkor az egyetemen szerzett jegyeid rovására is igyekezz olyan lehetőségeket keresni, ahol szakmai gyakorlatot szerezhetsz – ha látod, hogy ez segíti majd az elhelyezkedésed, nem az elméleti anyag ötösre megtanulása.

2. Járd körbe az alternatívákat

Nagyon könnyű a legkézenfekvőbb utat járni, amit mindenki úgy csinál körülötted, vagy azt tanácsolta egy barátod, vagy csak ahogy adják magukat a dolgok. De ezzel elmulaszthatsz esetleges jobb megoldásokat.

Elemezz végig „mi lenne, ha” lehetőségeket a fejedben, és gondold végig, hova vezethet egy-egy változtatás. Milyen lehetőségeket nyit meg, milyen extra tudásra tehetsz szert általa.

3. Időről időre vizsgáld felül a terveid

Fontos, hogy ne kérdés nélkül haladj azon az úton, amit az egyetem elején például kigondoltál. Az új tudásod, ismereteid birtokában időről időre gondold végig, hogy jó-e az úgy, ahogy eltervezted, vagy esetleg most már látod, hogy lehetne másként csinálni, és talán az úgy jobb is.

Ha kapsz egy lehetőséget, ne utasítsd el azonnal, ha nem illeszkedik a terveidbe. Gondold végig, ha megmásítod miatta az eredeti elképzeléseid, hova juthatsz. Fontos, hogy mindig a végső célod tartsd szem előtt, és annak megfelelően hozz döntéseket.

Fontos tehát, hogy mindig tervezzünk, és a terveinket ne az aktuális feladatunkhoz, hanem a teljes képhez igazítsuk. A terveket pedig időnként felül kell bírálni, és összhatásában érdemes megvizsgálni az új lehetőségeket.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel