7 dolog, amire figyelj, ha albérletbe költözöl

Szerző: Diákszemmel

Ha másik városba mész egyetemre és úgy döntesz, albérletbe költözöl – akár barátokkal közösen -, van pár dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek.

albérlet diák egyetem

1. Ne válaszd ki rögtön az első neked tetszőt

Még ha az első lakásra, amit megnézel, azt is mondod, hogy ez teljesen jónak tűnik, akkor se köteleződj el azonnal. Érdemes több lehetőséget is megnézni, minél nagyobb az összehasonlítási alapod, annál több mindent észreveszel.
Ezzel egyidőben persze arra is figyelni kell, nehogy lemaradj egy jó lehetőségről, mert más elviszi előled, amíg te másokat is megnézel. Szóval, jól kell taktikázni.

2. Alaposan nézd meg, hogy minden működik-e

Az első albérlet kiválasztásakor még nincs rutinod, hogy mi mindenre kell figyelni, ezért jó kiindulás, ha egyszerűen alaposan átnézel mindent. Az is fontos, hogy milyen eszközök biztosítását ígéri a tulaj, ebben az esetben ha az mégsincs, vagy nem működik, akkor vele javíttathatod meg.

3. Készíts fotókat

Jó biztosíték, ha beköltözéskor fényképeket készítesz a lakás állapotáról, különösen a már meglévő esetleges sérülésekről vagy hibákról. Így a későbbiekben a tulajdonosnak nem lesz lehetősége rád fogni, hogy te rongáltad meg.

4. Ne vidd magaddal minden személyes tárgyad

Eleinte nehéz elképzelni, hogy nem a megszokott tárgyaid vesznek majd körül, de teljesen felesleges mindent magaddal vinni, amikor beköltözöl az albérletbe. Persze fontos, hogy otthon érezd magad, és ezt a személyes tárgyak teremtik meg, de túl sok használaton kívüli dolgot mégse költöztess be, mert a rengeteg pakoláskor csak megbánod majd.

5. Előre döntsétek el, ki mit fizet

Ha barátokkal költözöl közös albérletbe, fontos előre tisztázni, ki miből mennyi részt vállal. A bérleti díjat nyilván egyenlően osztjátok el, de például ha külön van net előfizetés, amit szintén nyilván mindannyian használtok, azt is érdemes előre tisztázni, hogy melyik csomagot választjátok – ami mindenkinek megfelel. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy lehetőleg mindannyian szerepeljetek a bérleti szerződésben – ha papíron csak te felelsz a bérleti díj kifizetéséért, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, ha a lakótársaid nem fizetik a részüket, hiszen semmi alapod nincs, hogy behajtsd rajtuk.

6. Ne zavard a szomszédokat és tartsd tisztán az albérletet

A hosszú távú “együttműködés” a főbérlő és közted neked is jó, ha kellemes és jó viszonyon alapul, ezért igyekezz elkerülni a felesleges vitaforrásokat. Ne zavard a szomszédokat, akik majd a tulajdonoshoz mennek panaszkodni, és ne kerülj olyan helyzetbe, hogy ha a főbérlő egyszercsak bejön a lakásba, valamilyen extrém káoszt talál.

7. Köss biztosítást a személyes tárgyaidra

Egy idegen lakásába költözöl, idegen emberekkel – még ha a barátaid is. Köss biztosítást a személyes értékeidre, hogy valami eltűnése esetén csak a baráti viszony romoljon meg, anyagilag ne károsulj.

Természetesen jó esetben ezekre a készültségekre nem lesz semmi szükség, és nem alakul ki konfliktusos viszony a főbérlővel – de jobb felkészülten állni, mint később a túlzott bizalom miatt kellemetlen helyzetbe kerülni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel