Építő kritika vagy lehúzás? Így különböztesd meg

Szerző: Diákszemmel

Mindenki nagyon jól meg tudja mondani, hogy a másik mit csinál rosszul, milyen rossz tulajdonságai vannak, és egyáltalán, miért látja teljesen rosszul a világot – de szó sincs róla, hogy mindig igazuk van. Fontos, hogy ha kapsz egy véleményt a viselkedésedről, teljesítményről, akkor meg tudd ítélni, az megfogadnivaló jó tanács, vagy okoskodó, esetleg bántó beszólás.

Olyan társadalomban élünk, ahol nagyon szeretünk ítélkezni, nagyon meg tudjuk mondani a másikról, hogy mit csinál rosszul: hogy neveli a gyerekét, hogy néz már ki.. és néha ezeket a véleményeket szemtől szemben is megkapjuk, ami okozhat elbizonytalanodást, kellemetlen érzéseket.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az építő kritika hasznos. Van, amikor tényleg előnyünkre szolgál, ha fejlődünk valamiben, ha valaki körülöttünk észreveszi, hogy bután reagáltunk egy helyzetre, és ha felhívja rá a figyelmünket, legközelebb már jobban tudunk kezelni egy hasonló helyzetet.

De hogyan különböztessük meg a kettőt egymástól?

A konstruktív kritika arra szolgál, hogy segítségével javíthatunk bizonyos hibáinkon, fejlődhetünk. Az ítélkező megjegyzések olyan tulajdonságainkra vonatkoznak, ami a személyiségünk alapvető része, nem is akarjuk, vagy csak nehezen tudjuk megváltoztatni, és ez frusztrációt okoz.

Szóhasználat

A konstruktív kritika bátorító kiegészítéseket is tesz a megjegyzések mellé, elmagyarázza, hogy amit hibaként említ, azt miért tartja annak – és a magyarázat logikáját magunkban végiggondolva eldönthetjük, hogy egyetértünk-e vele, vagy nem. A bántó megjegyzések mellé nem tartozik érvelés, fájdalmat okozó hatásuk mégis tud érvényesülni, ha nem vesszük ezt észre.

Megfogalmazás

Az építő kritika mindig udvarias, szóban sokkal könnyebb észrevenni, mint írásban, hogy a másik nem bántó szándékkal mondja, amit mond. Online ez plusz nehézséget ad, hiszen egy nyers megfogalmazást sokkal bántóbbnak érezhetünk, mint amilyennek valóban szánták.

Forrás

Sose feledd, hogy ki az, aki mondja. Érzékenyek vagyunk, és néha olyan megjegyzés is sebet ejthet rajtunk, ami valaki olyantól érkezik, akit mind értékrendjében, mind magatartásában teljesen távol érzünk magunktól. Tanuld meg az ilyet könnyedén lepergetni magadról, ehhez tudatosságra van szükség.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel