Kezdődik a suli: kerüld el a szorongást!

Szerző: Diákszemmel

A szorongás, a stressz egyre gyakoribb jelenség, amelyet még mindig nem fogadunk el széles körben, pedig a fiatalok körében is nagyobb arányban nehezíti meg a mindennapokat, mint azt sokan gondolják.

Az új iskolaév kezdésével ismét felerősödhetnek ezek az érzések, amelyek idegességgel, rettegéssel, nyugtalansággal járnak, és kiváltó okuk a mentális terhelés számos fajtája lehet. Okozhatja a megfelelni akarás, az új helyzetbe kerülés, a jövőképpel kapcsolatos aggodalmak, és sok minden más.

Azt, hogy milyen gondolatokat hagyunk eluralkodni az elménken, nagyban befolyásolhatjuk. Természetesen van olyan állapot, amikor már segítséget kell kérni, de az is elképzelhető, hogy magunkon tudunk segíteni.

Ne agyald túl

Ha belekerülünk egy negatív gondolati spirálba, az erősen táplálja a szorongást. Ez azt jelenti, hogy mindazt, amitől félünk, ami a kellemetlen érzéseket kelti bennünk, egész teóriákká bővítjük a fejünkben. Lehetséges negatív fordulatok egész sorát képzeljük el, vizionáljuk, hogy mennyi módon sülhet el rosszul mindaz, ami a félelmünk tárgya.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy megálljt tudjunk parancsolni ennek a gondolatsornak. Emlékeztessük magunkat, hogy amit elképzelünk, az mind csak képzelet, nem történt meg: ne kezdjünk el úgy érezni vele kapcsolatban, mintha már valóban így alakultak volna az események.

Tereljük a gondolatainkat inkább abba az irányba, mi mit tehetünk, hogy elkerüljük a negatív fordulatokat, és fókuszáljunk arra, hogy ezek megvalósítására készítsünk terveket.

Jutalmazd meg magad

A tavaszi bezártság nehezebbé tette, hogy egy-egy eredmény után díjazzuk a saját teljesítményünket mondjuk egy jó estével a barátainkkal, vagy egy beüléssel a kedvenc hamburgerezőnkbe. Ezek a lehetőségek elérhetetlenné váltak, és nem gondolkodtunk alternatívákban. Elmaradt a saját magunk megjutalmazása, ami pedig fontos a pszichénk számára.

Találj ki olyan dolgokat, amikkel ebben a helyzetben is meglepheted magad. Rendeld meg online, amire régóta vágysz, készíts be egy sorozat-maratont arra az időre, amikor elérted azt a teljesítményt, amin sokat dolgoztál. Találd meg azt a “jutalmat”, ami egy sikered elérésének megfelelő díjazás lehet, és figyelj rá, hogy ilyenkor is ismerd el a teljesítményed.

Ahogy korábban is írtam, azért, hogy a stressz, a szorongás ne uralkodjon el rajtunk, mi is sokat tehetünk. Ez az új helyzet új megoldásokat kíván, és a mentális egészségünk megőrzéséért most még többet kell tennünk, mint korábban.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel