Unod a telefonod? Így szokj le róla

Szerző: Diákszemmel

Az ember néha már saját magát idegesíti azzal, hogy minden adandó alkalommal előveszi a telefonját, és pörgeti a közösségi médiás hírfolyamokat, hátha éri valami inger. Sőt, többen panaszkodnak, hogy értelmesebb tevékenységet, például olvasást is gyakran félbeszakítanak azzal, hogy csak megnézik, posztolt-e valaki valami érdekeset. Pedig, lássuk be, a legtöbb esetben nem.

Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek a végtelenített pörgetéseknek az alkalmával állandóan szembejönnek veled a hírek. Amik, különösen mostanában, nem túl vidámak. Ráadásul az online hírportálokat már szinte teljes mértékben uralja a mértéktelen kattintásvadászat: az emberek pedig a rémhírekre, veszélyekre kattintanak a legtöbben. Így aztán ezeket a híreket részesítik előnyben. Te pedig olvasod sorra, és bizony ez nem tesz jót a mentális egészségednek.

Szóval, mit tehetsz, hogy egy kicsit elkerüld ezt a folytonos céltalan görgetést? Nem varázstrükköket mondunk, semmi olyat, ami ne juthatna neked is eszedbe, de mégis, ha kipróbálod ezeket, talán kevesebbszer fogod pótcselekvésként a telefonod böngészni, és hosszú távon pedig leszoksz róla.

1. Ha otthon vagy, tedd távolabb a telefonod

Tedd le valahol a szekrény egyik polcára, és ne vidd mindenhova magaddal. Észre fogod venni, hogy ha nincs kartávolságban, akkor sokkal kevesebbszer fogod megtenni azt a minimális erőfeszítést, hogy felkelj és odamenj érte: ez is mutatja, hogy valójában sokszor tényleg mennyire csak pótcselekvés a böngészése.

2. Tegyél fel egy appot, ami jelez, ha már bizonyos időt töltöttél a telefonoddal

Ha eldöntöd, hogy napi fél óránál nem szeretnél többet a közösségi médiás felületek böngészésével tölteni, akkor erre állítsd be az értesítőt. Innen persze már önuralom kérdése, hogy valóban letedd a telefonod, és elhatározd, hogy legközelebb másnap nézed meg az új bejegyzéseket.

3. Ne kövess olyan embereket, akik frusztrálnak

Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy mindig tartsd szem előtt, hogy amit az Instagramon látsz, az nem a való élet: az influencerek nem teszik fel a rossz napjaikat, az előnytelen képeiket. Mindenkiből csak a legjobbat látod, ami azt a hamis képet keltheti benned, hogy ott az a sok ember a tökéletes életükkel, és szomorú leszel, hogy a tiéd nem ilyen. De az övék sem. Ha azt veszed észre, hogy bizonyos emberek frusztrálnak, kellemetlen érzésekkel töltenek el, hogy mennyivel jobb neki, mennyivel könnyebben megy neki minden, akkor legjobban azzal jársz, ha kiköveted. Ne hagyd, hogy a közösségi médiában látottak rossz érzésekkel töltsenek el.

Az az igazán fontos tehát, hogy ne legyen állandó időkitöltő tevékenységed a telefonod görgetése, és ne keltsen benned rossz érzést, amit ott látsz. Nagyon kézenfekvő megoldás folyton megnyitni és nézegetni, de nem biztos hogy olyan jó is. Szóval, ha te is azt érzed, hogy már egy kicsit elég, akkor próbáld visszaszorítani, és valószínűleg észre fogod venni, hogy nem érzed a hiányát.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel