3 tipp, hogy ebben a tanévben hatékonyabban menjen a tanulás

Szerző: Diákszemmel

Minden évben megfogadod, hogy most időben hozzákezdesz majd a beadandókhoz, most nem utolsó este ülsz hozzá a vizsgára készülésnek, most többet bejársz órára, de aztán sose lesz semmi az egészből, és megint ugyanúgy csinálsz mindent, mint eddig. Adunk 3 tanácsot, ami segíthet, hogy ez a félév tényleg más legyen, mint a korábbiak.

1. A tanulás kitölti a rendelkezésére álló időt

Parkinson-törvénynek nevezik az elképzelést, amely szerint a tanulást pontosan addig nyújtjuk el, amennyi időnk van rá, és nem annyi idő alatt végezzük el, amennyire időre szükségünk van hozzá. Mit jelent ez a gyakorlatban? Meg kell írnod egy beadandót, ma estig kell elküldeni. Hozzákezdesz este 7-kor. Ki fogod tölteni az időt éjfélig, mert tudod, hogy addig kell elküldeni.

Persze nem hasznos munkával töltöd feltétlen. Többször hagyod magad elkalandozni, felesleges dolgoknak is utánanézel. Ezt tudatos hozzáállással küszöbölheted ki: még ha az utolsó pillanatra is hagyod a feladat elvégzését, akkor is, előre végiggondolod, hogy ezt mennyi idő elkészíteni. Három óra alatt megvan. Akkor nem a határidőhöz, hanem a saját elképzelésedhez igazodsz, és rövidebb idő alatt is megcsinálhatod azt, amit amúgy elnyújtanál.

2. Az összefüggésekre figyelj, ne magolj

Változtasd meg, mire figyelsz órán: elsősorban az összképet igyekezz megérteni, ne arra koncentrálj, hogy minden adatot felírj. Egy logikai menetet, egy koncepciót sokkal könnyebben megjegyzünk, ha ezt sikerül elsajátítanod, akkor a félév végén is emlékezni fogsz arra, miről is szólt végig az óra.

Ezzel sokat segítesz magadnak a vizsgára felkészülésben: lehet, hogy a vizsgán az adatokat fogják számonkérni, de a vizsga előtti tanuláskor sokkal könnyebben megtanulod majd ezeket, ha a fejedben van az a háttértudás, amiről az óra anyaga összefüggésében szólt.

3. Szánd rá az időt, hogy hangosan elmagyarázd magadnak

Az egyik legjobb módja annak, hogy mélyítsd a tudásod, ha elmagyarázod saját magadnak az adott tanulnivalót. Fejtsd ki részletesen, mintha valaki olyannak mondanád, aki még nem tud róla semmit.

Így észre fogod venni, hogy hol akadsz el, hol vannak hiányosságok, illetve az, hogy hangosan elmondod, egy plusz inger az olvasás mellett, ami segít majd felidézni a vizsgán a tanulnivalót.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel