Így készülj fel az idei vizsgaidőszakra

Szerző: Diákszemmel

Eldöntötted, hogy az idei vizsgaidőszak jobban fog menni, mint a tavalyi? Akkor érdemes már most elkezdened felkészülni rá! Na, nem arról van szó, hogy kezdj el tanulni, hanem..

1. Járj be órára

Járj be minél több órára, és jegyzetelj. A jegyzeteid nagyon hasznosnak fognak bizonyulni a vizsgára készülésnél, mert a szakirodalom kivonatát adják: jóval rövidebb, mint ha az egész könyvet elolvasod, ráadásul a tanár magyarázott is, tehát már eleve megértetted, és közelebb kerültél a tanulnivalóhoz.

2. Érdeklődj a vizsgáról

Ha a tanár az év elején mond valamit a vizsgáról, azt mindenképp írd fel, mert mire odajutsz, el fogod felejteni, pedig hasznos lehet. Ha ő nem mond semmit, akkor kérdezősködj azoktól, akik jártak már erre az órára, hogy milyen típusú a vizsga. Azt viszont kerüld el, hogy a tanártól direktben megkérdezed: ezzel azt érezteted, hogy az egész félév anyaga nem érdekel, te csak azt szeretnéd tudni, mi kell ahhoz, hogy le tudj vizsgázni.

3. Szerezd be a szakirodalmat időben

Kölcsönözd ki minél hamarabb a könyvtárból, amiből majd vizsgázni kell, mert rengeteg időt vesz el vizsgaidőszakban, ha már nincs benn egy példány se, te pedig vadászhatod a könyvet.

4. Kezdj el már most kikérdező kártyákat gyártani

Minden órán elhangzik néhány olyan adat, definíció, ami biztos előkerül majd a vizsgán. Ha ezekből már most – akár óra alatt – elkezdesz kikérdező kártyákat készíteni magadnak, nagy segítség lesz vizsgára készülésnél, amikor csak előveszed ezeket, és máris tudsz készülni.

5. Ne kezdj túl korán tanulni

Ne gondold, hogy azzal segítesz magadnak, ha már most elkezded elolvasni a szakirodalmat – a vizsgaidőszakig pont azokat a részleteket fogod elfelejteni, amiket egy vizsgán kérdeznek. Most fókuszálj a fenti előkészítő lépésekre, ami megkönnyíti a vizsga előtti tanulós napokat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel