Így küzdd le a telefon-függőséged

Szerző: Diákszemmel

87%-a a fiatal felnőtteknek azt állítja, hogy a telefonja az esetek nagy részében karnyújtásnyi távolságon belül van tőle, és 80% állítja, hogy megnézi a telefonját az ébredést követő 15 percen belül. Ez igaz rád is? Akkor bizony telefon-függő vagy.

A telefon függőség pedig probléma, mert nehezíti a koncentrációt, rontja a személyes kapcsolataid (akkor is chatelsz valakivel, amikor egy másik személyesen ott van előtted), és terheli az agyad, mert minden olyan percben, amikor semmire sem fókuszálva, szabadon bóklászhatnának a gondolataid, előveszed a telefonod, és ingerekkel terheled az idegrendszered.

Érdemes ezért csökkenteni a mobilunkkal töltött időt, és gátat szabni annak, hogy folyton magára vonja a figyelmünket. Ehhez adunk néhány tippet.

1. Kapcsold ki az értesítéseket

Tényleg azonnal tudnod kell róla, ha egy általad követett profil feltöltött egy új tartalmat? Biztos, hogy minden e-mailt azonnal el kell olvasnod? Nem. Viszont ha értesítést kapsz róla, akkor már megnézed. Mivel rengeteg appot használsz és rengeteg tartalmat gyártanak, legalább 10 percenként jön egy értesítés – ami így belegondolva kicsit őrjítő is, nem?

2. Némítsd le a csoportos chateket

A barátaid különböző csoportjaival csoportos chaten tartjátok a kapcsolatot, hogy könnyebb legyen egyeztetni, mi legyen a program, vagy mikor találkoztok. És ezek megállás nélkül csipognak. Te pedig bármit csinálsz, fél percenként fixálsz rá a képernyőre, hogy most épp mit írt valaki. Valószínűleg akkor sem maradsz le semmiről, ha egy órával később olvasod vissza, hogy mi történt.

3. Kapcsold ki a telefonod, mielőtt elmész aludni

Ne a telefonod legyen az utolsó dolog, amit lefekvés előtt látsz. Kapcsold ki egy órával korábban, olvass inkább – a tudatos távolságtartás segít levetkőzni a folyamatos ingert, hogy megnézd, mégis, posztolt-e valaki valami érdekeset.

4. Ha leülsz tanulni, némítsd le, és tedd magadtól jó messze a telefont

Tanulás alatt az ember egyébként is folyton pótcselekvéseket keres, ha a telefon ott van a kezed ügyében, akkor folyton azt fogod nézegetni. De ha messzebb teszed, lenémítod, akkor talán bele tudsz merülni a tanulásba, és haladsz is, mielőtt szünetet tartanál.

5. Vegyél egy órát

Hordj órát, hogy az idő megnézéshez ne kelljen szintén a telefonod elővenned. Mert csak azt nézed meg, mennyi az idő, de ha már úgyis ott van, csak megnyitod valamelyik appot, hogy valaki megosztott-e valamit.

6. Állíts be egy bosszantóan hosszú jelszót a képernyő feloldására

Komolyan, működik. Egyszerűen tudat alatt elkezd hatni, hogy „én most be nem pötyögöm az egészet, csak hogy megnézzem, valaki posztolt-e az Instagramra”. Segít csökkenteni azokat az alkalmakat, amikor csak pótcselekvésként veszed elő a telefonod, amikor tényleg használni akarod valamire, akkor pedig úgyis be fogod írni a jelszót.

7. Mondd meg a barátaidnak is a szándékod

Mondd el mindazoknak, akikkel eddig nagyon intenzív online kapcsolatban voltál, hogy mi a szándékod, egyrészt, hogy nehogy sértődés legyen belőle, hogy hova tűntél, másrészt, hogy hátha ők is csatlakoznak hozzád. Ha közösen vágtok bele, még motiváló is lehet, hogy milyen jó hatásokat tapasztaltok a változtatástól.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel