Mennyire mélyedj el a kötelező irodalomban egy vizsgához?

Szerző: Diákszemmel

Amikor kézhez kapod a féléves tantárgyleírásokat, egész hosszú szakirodalom lista tárul eléd. Van, aki nagyon lelkes, és mindent el szeretne olvasni, de van, aki azért szelektálna. Hogyan derítsd ki már a félév elejétől, hogy melyik könyvet kell majd mindenképp elolvasni?

1. Járj be órára

Mindaz, amit a tanár lead az adott témában, valószínűleg elég lesz a vizsgán. Ha a szakirodalom listán sok olyat látsz, amiről viszont nem volt szó az előadások során, azt érdemes elolvasni, mert abba épp ezért belekérdezhet.

2. Nézd végig a könyvek tartalomjegyzékét

Vesd össze a tantárgyleírásban az óracímekkel. Itt szintén ki lehet szűrni, hogy egy-egy könyvből melyik az az extra fejezet, amit valószínűleg könyvből kell megismerni.

3. Indulj ki a tanárból

Ha jártál már hozzá órára, akkor már van is tapasztalatod abban, hogy mennyire a szakirodalmat kéri számon, vagy mennyire az órai jegyzet a fontos nála. Ha még nem volt vele órád, kérdezz meg másokat, mi jellemző rá. És az első órán mindenképp figyelj, valószínűleg elmondja, mit vár majd a vizsgán.

4. Így fogj hozzá a könyvhöz

Ha eljutottál a könyvhöz, amit mindenképp el kell olvasnod, de kevés időd van rá, akkor a következőket vetheted be:
– olvasd el a fejezetcímeket, a bevezetőket és az összefoglalókat: ha van egy összképed az óra anyagáról, ez is segíthet
– fókuszálj a félkövérrel kiemelt szövegrészekre és a pontokba szedett felsorolásokra – ezek általában a könnyen visszakérdezhető részek, ezeket jó, ha megpróbálod átnézni
– nézd meg a grafikonokat, illusztrációkat – ha jó a vizuális memóriád, ezekből sok hasznos infót nyerhetsz

5. Helyezd kontextusba

Fontos, hogy még ha keveset is olvasol el egy könyvből, akkor is a megismert információt helyezd kontextusba – kösd össze mindazzal, amit az órán tanultál. Így könnyebben megjegyzed, megérted az összefüggéseket, és koherens válaszokat tudsz adni a vizsgán.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel