Mit vegyek az egyetemre?

Szerző: Diákszemmel

Most kezded az egyetemet, és készülsz a papírboltba, hogy megvedd a legfontosabbakat? Mi az, amit mindenképp be kell szerezned? Adunk pár tippet.

1. Füzetek a grafomániád mértékének megfelelően

Itt már teljesen rád van bízva, hogy mit hova írsz, vagy írsz-e egyáltalán. A papírboltban a grafomániádnak megfelelően válogass: vehetsz egy külön füzetet minden tárgynak, vagy egy nagy füzetet, amiben több óra is helyet kap majd. Költséghatékony megoldás, ha veszel egy olyan mappát, aminek a közepén azok a szétnyitható papírbefűző félgömbök vannak, és egyszerűen papírokra jegyzetelsz, amit később befűzöl a mappába. Így nem marad félig üres, kihasználatlan füzet, és így foglalja a legkevesebb helyet. Ha így jegyzetelsz, csak arra figyelj, hogy oldalszámozd a papírokat, különben biztos, hogy össze fognak keveredni.

2. Szövegkiemelő

Az egyetemen a vizsgákra hatalmas szövegmennyiségekből kell majd felkészülni, aminek az átlátásában nagyon sokat segít, ha már az első olvasás során kiemeled a lényeget. Aláhúzás, szövegkiemelő, ami neked segít, de ezeket mindenképp érdemes bevetni.
Vannak persze, akik kijegyzetelnek egy könyvet, és a saját jegyzeteikből tanulnak utólag, de ez hatalmas munka, nekem erre például sose volt időm. A hatékonyságot persze biztosan növeli, mert azáltal, hogy te magad leírod az infót, amit meg kell majd tanulni, máris rögzítetted valamennyire.

3. Könyvtár bérlet

A könyvtárba minél hamarabb iratkozz be, és ha segíteni szeretnél magadon, már szeptemberben kölcsönözd ki azokat a könyveket, amik a vizsgára kellenek majd. Minél közelebb a vizsgaidőszak, annál kisebb az esélye, hogy lesz elérhető példány: vagy kereshetsz valakit, akinek megvan, és kölcsön tudja adni egy időre, vagy meg kell vásárolnod, amit lehet, hogy egyébként nem szerettél volna.

4. Határidőnapló

Persze ezt is intézheted a telefonodban, de sokat segít, ha valahova fel tudod írni a határidőket, feladatokat, és mindazt az apróságot, amit nem szeretnél elfelejteni. Mivel jó, ha ez mindig nálad van, lehetőleg legyen kicsi.

5. Oldalmegjelölő post-it

Könyvtári könyvben nem szövegkiemelőzhetsz meg firkálhatsz, ilyenkor segítség, ha azokat a vékony, oldalmegjelelő post-iteket ragasztgatod a legfontosabb bekezdések mellé: ez is segít a tanulás során. Felesleges hóbortnak tűnhet a sok jelölgetés, de a tanulás során nagy hasznodra válik, amikor tudod, hol a lényeg, és csak azt kell átnézned és megtanulnod.

Te mivel egészítenéd még ki a listát? Mire érzed úgy, hogy neked feltétlen szükséged van rá a tanuláshoz?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel