Nem tanulási tippekre, hanem megfelelő hozzáállásra van szükséged, ha sikeres akarsz lenni

Szerző: Diákszemmel

Mi is sokszor adunk tippeket tanuláshoz – amelyek természetesen hasznosak, de csak akkor, ha a megfelelő hozzáállással kezeled őket. Ez pedig annak belátása, hogy ahhoz, hogy elérj dolgokat, nem arra kell várnod, hogy megfelelőek legyenek a körülmények, hogy ne legyen valaki, akit tudsz épp hibáztatni – neked kell tenned azért, hogy elérj dolgokat.

1. A kihívások néha kellemetlenek

Szeretnénk megtalálni az ideális karriert, a nekünk megfelelő diplomát, ezért, tegyük fel, elmegyünk egy tanácsadóhoz. A tanácsadó azt javasolja: olvasd el ezt a két könyvet, ez sokat segít az önismeretben, ami elvezet ahhoz, hogy megtaláld a neked való hivatást.

Áh, de most két önismereti könyvet elolvasni? Nem fogom az időmet erre pazarolni! És máris keressük a könnyebb, egyszerűbb megoldást, csakhogy az valószínűleg félmegoldás lesz, és nem a legjobb döntéshez segít hozzá.

2. A körülményeket nem mindig tudod megváltoztatni, de a hozzáállásod igen

Van egy tárgy, ahol a tanár rengeteg – szerinted felesleges – dolgot számon kér, ráadásul kifejezetten kemény módon teszi ezt? Lehet arra hivatkozni, hogy innentől nem rajtad áll, hogy sikeres lesz-e a vizsgád – vagy megközelítheted úgy is a kérdést, hogy azt mondod: igen, ezek a körülmények, akkor nézzük meg, mit tudok én tenni, hogy teljesítsem a feladatot.

3. Mások hibáztatása nem vezet sehova

Az előbbi gondolatot folytatva, az a hozzáállás, amikor mindig kifogásokat keresel, és megtalálod azt, amit hibáztatni lehet, nem visz előre. Mondhatod, hogy unalmasan adott elő a tanár, ezért nem tudom semmire használni a jegyzeteim, vagy nem vagyok egy esti ember, én 5 után már nem tudok tanulni – de ezek kinek szólnak igazából?

Mások előtt nem kell megtalálnod a megfelelő kifogásokat a sikertelenségedhez, mert ez igazán nem érdekli őket, magadat pedig áltathatod, de minek? Nem leszel vele előrébb.

4. Saját magadat kell megtanulnod kontrollálni, mielőtt az időkezeléssel foglalkoznál

Sokat beszélünk arról is, milyen fontos a megfelelő időbeosztás elkészítése, az előre tervezés – de ezek is csak akkor válnak hasznodra, ha előtte megtanultad magad kontrollálni, fejlesztetted az önfegyelmed.

Az első lépés annak megtanulása, hogyan iktasd ki a figyelemelterelő ingereket, és hogyan juss el oda, hogy valóban szilárd legyen benned az elhatározás, hogy tartod magad a napirendhez.

5. Senki nem tökéletes, de mindenki tud fejlődni

Lehet, hogy észrevetted, hogy abban, amit elkezdtél tanulni, nem te vagy a legnagyobb őstehetség. Ne az legyen ilyenkor az első rekaciód, hogy innentől akkor félvállról veheted az egészet, úgysincs igazából semmi értelme.

Éppen ellenkezőleg, ebből csak azt kell leszűrni, hogy ez van, neked több energiát kell beletenni, mint másoknak. Az erőfeszítésed mértékét és a hozzáállásodat te határozod meg, és kemény munkával komoly eredményeket lehet elérni.

Nem mondtunk semmi olyat, amit ne hallottál volna már korábban? Meglehet. De vajon egyik hibába sem szoktál beleesni a fentiek közül?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel