Nincs is sok feladatod, csak rossz a sorrend

Szerző: Diákszemmel

Biztos van, aki nagyon lazán veszi a napi teendőket, de sokan vagyunk, akikre nyomasztóan hat a sok feladat: hogy csinálok meg mindent időben? Kész leszek határidőre? Most egy olyan teóriát osztok meg veletek, amely szerint nincs is sok feladat, csak rossz időbeosztás.

Elvileg ha a következő kérdéseket felteszed magadnak (és meg is válaszolod persze), akkor kialakíthatsz egy olyan napi rutint, ami könnyedén túllendít az előtted álló feladatokon.

1. Melyik az a feladat, amihez a legkevésbé van ma kedved?

Mélyen a tudatalattinkban mindig ott van az az egy feladat, amihez a legkevésbé van kedvünk aznap. Lehet, hogy azért, mert még nem is tudjuk pontosan, hogyan kellene megcsinálni, vagy mert tudjuk, hogy nagyon unalmas lesz. Nos, ezt kell megcsinálni elsőként.

Ameddig ugyanis tudod, hogy ezt ma még meg kell csinálnod, addig nyomaszt, és csak egyre jobban nyomaszt, minél jobban mész bele a délutánba. Ez nem csak egy rossz érzés, hanem kihatással van a többi feladatvégzésedre is: lassabban, nehézkesebben haladsz velük.

Amint azonban letudod az utálatosat, felszabadító érzés lesz, és még nagyobb lendülettel vágsz bele a többi feladatba.

2. Mik a legfontosabb napi feladataid, és ezeknek milyen jelentősége van a céljaid szempontjából?

Vannak bizonyos feladatok, amiket egy adott napon el kell végezned, de azt már te döntöd el, melyikre mennyi időt szánsz: és döntsd el értelmesen. Gondold végig, hogy az adott feladat mennyire jelentős a te fejlődésed szempontjából, mennyire van jelentősége azzal kapcsolatban, amit valóban tanulsz és majd csinálni szeretnél.

Lehet, hogy van egy projekt, amit ha igazán rendesen csinálnál meg, nagyon sok időt venne igénybe, de valójában nem fontos számodra, nem a fő tárgyadhoz kapcsolódik, nem fogod később semmi hasznát látni, hogy sok energiát tettél bele. Ezeket végezd el felületesebben. Amikor tényleg annyi dolgod van, hogy nem fér bele minden a napba, akkor muszáj tudni priorizálni.

Azokkal viszont, ami fontos neked, ami releváns számodra, amiből tanulhatsz, arra szánj több időt, végezd el igazán alaposan, legyen rá energiád.

3. Már túl régóta halogatod?

Ha van egy feladat, amit már régóta halogatsz, az azt is jelenti, hogy igazából régóta ott van a fejedben, gondolkodsz rajta, tulajdonképpen már dolgoztál vele. Vagyis ha ténylegesen hozzákezdesz, sokkal hamarabb meg fogod tudni csinálni, mint gondolod, hiszen fejben már végeztél vele egy előzetes munkát.

Az első ponthoz visszakanyarodva a halogatás ráadásul visszaveti a hatékonyságod az egyéb tevékenységekben is. Általános jó tanács tehát, hogy a régóta halogatott feladathoz egyszerűen csak kezdj hozzá. Hamarabb kész leszel vele, mint gondolnád, jó érzés lesz, és valószínűleg már úgyis közeleg a határidő, úgyhogy nem árt, ha tényleg megcsinálod végre.

A fentiek igazából arra buzdítanak minket, hogy tanuljunk meg prioritási listát felállítani és módosítsunk a hozzáállásunkhoz a feladatokhoz, kezeljük őket saját fontosságuk szerint. Egy próbát megér, nem igaz?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel