5 tipp halogatás ellen

Szerző: Diákszemmel

Mindannyian halogatjuk időnként a tennivalóinkat, a baj csak az vele, hogy ez egy öngerjesztő folyamat, minél tovább halogatunk valamit, annál nehezebb rászánni magunkat, hogy elkezdjük végre csinálni. Adunk pár tippet, ami segíthet, hogy kizökkenj ebből.

1. Írj listát a dolgokból, amiket halogatsz

Ameddig csak a fejedben van, addig kicsit megfoghatatlan is, de amint listába rendezed, formát kap, és már látod magad előtt, hogy mit kell csinálni. Jó esetben arra is rájössz, hogy nem olyan sok, és ez lendületet ad. Persze az is lehet, hogy azt veszed észre, hogy kifejezetten sok, na, akkor bízzunk benne, hogy az a lendületet, hogy muszáj hozzákezdened, mert sosem lesz kész.

2. Bontsd a feladatokat kisebb lépésekre

Nagyon sokszor nem vesszük észre, hogy azért halogatunk egy feladatot, mert igazából nem tudjuk, hogyan fogjuk tudni megcsinálni. Bonyolultnak tűnik, és egy mumussá válik, ami lebeg a fejünk felett. A legtöbb esetben azonban kiderül, hogy ha végiggondoljuk, lépésről lépésre hogyan kell majd megcsinálnunk, azonnal egyszerűbbé válik. Ilyenkor máris könnyebben hozzákezdünk, amint látjuk, hogy egyszerűbb részfeladatok állnak előttünk.

3. Vedd a legnehezebb feladatot előre

Szintén nem tudatosul bennünk, hogy sokszor az egész napunkra ráül az előbb említett mumus: a feladat, amit még nem is tudjuk, hogy kell majd megcsinálnunk, de tudjuk, hogy ma foglalkoznunk kell vele. Ez meghatározza a hangulatunkat, és a többi feladatot is nehezebben végezzük. Érdemes ezért előre venni ezt, és ha kész leszünk vele, felszabadító érzés lesz, a többi feladatnak pedig szinte lelkesen vágunk neki, olyan jó érzés, hogy a nehezét letudtuk.

4. Tűzz ki díjat magad elé

Nyilván ez önfegyelmet igényel, de segíthet, ha valamit, amit éppen szeretnél megcsinálni, ahhoz a feltételhez kötöd, hogy előbb elvégzel egy kötelező feladatot. Persze, ehhez be is kell tartani a saját magadnak szabott feltételt. Kijött a kedvenc sorozatod új része? Csak akkor nézheted meg, ha kész leszel a feladattal. Van egy finom édességed otthon? Csak akkor eheted meg, ha megcsináltad, amit kell. Ha ez működik nálad, akkor motiváló tud lenni, mert vágysz a díjra, és gyorsan megcsinálod a feladatot, hogy csinálhasd, amit szeretnél.

5. Beszélj olyan emberekkel, akik rendszerezettek

Biztos te is ismered ezt az embertípust, aki mindig időben kész van a feladataival, nem tűnik fáradtnak – nem idegesítően stréber, csak úgy tűnik, mintha neki olyan könnyen jönne, hogy beiktatja a napjába a feladatokat, megcsinálja, kész van vele, és aztán van ideje másra is. Az biztos, hogy én sokszor néztem már irigykedve ezeket az embereket, hogy milyen könnyű lehet neki, míg én hazamegyek, pótcselekvéseket csinálok, nyomaszt, hogy hozzá kellene kezdeni a feladathoz, de semmi kedvem, ha hozzákezdek, elkalandozok. Viszont ezek az emberek inspirálólag is tudnak hatni. Ha neki ilyen könnyen megy, akkor meg lehet csinálni, nem? Szóval, elegyedj vele beszélgetésbe, és próbálj ráhangolódni. Hátha rövid távon ad egy kis lendületet.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel