A délutáni alvás végre kezdi megkapni a neki járó elismerést

Szerző: Diákszemmel

A délutáni alvást soká a lustaság jelének tartották, sőt, a történelemben visszább menve a nők gyengeségére utalt – a fűzőjükben levegőt alig kapó lányok nem csoda, hogy le kellett pihenjenek délután. Most viszont az amerikai hadsereg adott ki egy holisztikus egészség és fitnesz kézikönyvet, amiben a délutáni szundikálás stratégiai elemként van feltüntetve.

Ahhoz, hogy a katonák meg tudják őrizni a készenléti állapothoz szükséges fittséget és figyelmet, rövid alvást iktathatnak be a nap során – különösen akkor, ha az éjszakai alvásra fordítható idejük nem megfelelő. Ha nem kiszámítható, éjjel mennyit tudnak majd aludni, olyan hosszú délutáni pihenést kell beiktatniuk, amilyet csak tudnak.

A délutáni alvás a napközbeni koncentrációs készség fenntartásában is segít, mindaddig, amíg nem nyúlik olyan hosszúra, hogy emiatt ne tudjon az ember este elaludni. Ha éjjel nem alszol eleget, napközben hamarabb elfáradsz, és hamarabb veszíted el a koncentrációs készséged. Ezen segíthet, ha ledőlsz egy kicsit aludni, mert utána frissen ébredsz, és több mindent el tudsz végezni, mint ha nem aludtál volna, hanem fáradtan küzdöd végig a délutánt.

Mókás persze, hogy a katonaság kézikönyvbe foglalta a délutáni alvást, de annyiból tényleg érdekes, hogy azt jelenti, kutatások támasztják alá, hogy nem lustaság, vagy luxus, ha fáradtan ledőlünk és elalszunk egy fél órára, hanem valóban segít mind a mentális egészség megőrzésében, mind a teljesítőképesség szinten tartásában.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel