Keveset olvasol? Tegyél ellene!

Szerző: Diákszemmel

Sokszor elhatározod, hogy többet fogsz olvasni, de aztán mindig találsz valamilyen kifogást, vagy ha le is ülsz egy könyvvel, 5 perc múlva már kezedben a telefon. Pedig olvasni jó, inspirál és feltölt! Ezért adunk néhány ötlet, hogyan hangolódj rá a könyvekre.

1. „Nincs időm” és egyéb kifogások

Nézed valamilyen applikációval a napi képernyő-időt a telefonodon? Ha igen, akkor azonnal láthatod, hogy ez a kifogás nem állja meg a helyét. Alakíts ki rutinokat, olyan időszakokat, amit könyv olvasásra szánsz. A tömegközlekedés például kiváló terepe ennek, ott aztán tényleg nem kell mással foglalkoznod, tehát legyen nálad mindig egy könyv, és ne a telefonod, hanem ezt vedd elő.

A pihentető alvás elérésében is sokat segít, ha lefekvés előtt egy órával már nem nézel semmilyen képernyőt, tehát ez is egy kiváló időszak, amit olvasással tölthetsz. Már összekészülsz a lefekvéshez, befekszel az ágyba és nekilátsz olvasni: ha fél óra múlva elálmosodsz, az se baj, de ha egy órát olvasol, az már kellemesen kikapcsol.

2. Keresd meg a jó könyveket

Lehet, hogy azért tereli el mindig valami a figyelmed az olvasásról, mert a könyv, amibe belekezdtél, nem érdekes neked. Lehet, hogy azért kezdted el, mert mások ajánlották, vagy mert köztudott tény, hogy az egy jó könyv, de téged nem érdekel. Ne feledd, az olvasás elsősorban szórakozás! Az unalmas kötelező olvasmányok hajlamosak az ember fejébe tenni, hogy az olvasás az egy „unalmas kötelező művelődés”. Pedig erről szó sincs, a könyvek izgalmasak, ha megtalálod azt, ami a te érdeklődésednek megfelelő.

Hol indulj neki? A moly.hu -n például rengeteg ajánlást, toplistát találsz, műfaj szerinti bontásban, itt elkezdhetsz keresgélni.

3. Olvass másokkal közösen

A barátaiddal együtt is eldönthetitek, hogy elolvassátok ugyanazt a könyvet, de online is rengeteg lehetőség van közös olvasásokra. A moly-on is sok az olvasós kihívás, de ha jól tudsz angolul, akkor még szélesebb olvasókörökből válogathatsz. Ez inspirálólag hat, mert része leszel egy közösségnek, ami arra buzdít, hogy mire ők befejezik a könyvet, te is elolvasd, és aztán megoszthatjátok egymással az élményeket.

Ha pedig most indulnál neki, és inspirációt, ötleteket keresel, ajánljuk a Margót, ahol beszélgetések, programok várnak – biztos hallasz pár olyan könyvről, ami felkelti az érdeklődésed.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel