Lassulj le!

Szerző: Diákszemmel

A kiégés egyre szélesebb körben elterjedt probléma a társadalmunkban, és persze nem egyetemista korodban ér utol, de már ekkor megalapozhatod, ha túl magas elvárásokat támasztasz és nem tanulsz meg megfelelő módon pihenni és feltöltődni.

Az utóbbi évtizedekben a technológia elképesztő gyorsasággal fejlődött, és ehhez nem tudunk alkalmazkodni. Annyira gyorsan jelennek meg új és egyre közvetlenebb formái annak, hogyan tudjuk egymást bármikor elérni, hogy míg ez a magánéletben egy nagyon klassz dolog, munkahelyen nehézségeket okoz. Ha a főnököm este tízkor ír e-mailt, vajon nekem reagálnom kell rá? Tudja, hogy látom, hogy írt. Vajon ha este 7-kor, bőven munkaidő után hív fel, fel kell vennem a telefont? És ha nem veszem fel, megtehetem, hogy vissza sem hívom egész este?

Ezek így olvasva jelentéktelen apróságnak tűnhetnek, de valójában azt eredményezik, hogy a nap 24 órájában készenlétben vagyunk a munkahelyi elvárásoknak megfelelés céljából, amit nem lehet bírni idegileg. A túlhajszoltság vezet a kiégéshez, amiből aztán nem egyszerű kimászni.

Ahhoz, hogy ezt megelőzd, hasznos, ha már most a mindennapod részévé teszel néhány szabályt, amelyekhez ragaszkodsz. Így tudsz lelassulni.

1. Szabj határokat

Határozd el, hogy este 7 vagy 8 után már semmilyen körülmények között nem vagy hajlandó kötelességekkel foglalkozni. Ez éppenséggel a vizsgaidőszakban is segíthet, ha el tudod érni, hogy hamarabb kezdj el tanulni. Amikor pedig dolgozol, a legtisztább ügy, ha ezt elmondod azoknak is, akikkel együtt dolgozol. Ne is számítsanak rá, hogy este egyáltalán megnézed az e-mailt, amit küldtek. Az este a pihenésé.

2. A családdal és barátokkal töltött időt csak nekik szenteld

Amikor együtt vagy azokkal, akik fontosak neked, akkor legyél ott teljesen. Ha kialakul egy rutin, a vasárnapi családi ebédek vagy a péntek esti összejövetelek a barátokkal, akkor ezekhez ragaszkodj – a kötelességekkel szemben.

Azokkal tudsz igazán feltöltődni, akik fontosak neked, akkor leszel kiegyensúlyozott, ha a kapcsolataid ápolod.

3. Ne a teljesítményed alapján határozd meg magad

Mivel jelentős részét tölti ki az életünknek a suli vagy a munka, hajlamosak vagyunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki, mint amilyen valójában van. Persze, hogy ezeken a helyeken mindig mindenki hajt téged, és mindig lehetne többet csinálni, mint amennyit teszel, de tényleg ez a fontos?

Igazából nem. Persze az nagyon jó, ha olyan munkát találsz, amit hivatásodnak is tekintesz, és ami iránt valóban elhivatott vagy. De mindig jegyezd meg, hogy az életnek nem ez az egyetlen oldala.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel