Le kell tenned a telefonod: most fontosabb, mint eddig bármikor

Szerző: Diákszemmel

A tavaszi karantén időszak függőbbé tett minket a telefonunktól, mint eddig: nem találkozhattunk a barátainkkal, nem voltak programok, lógtunk a közösségi médián egyfolytában. Most jön az ősz, az egyre hidegebb napok, ismét elmaradoznak a programok, mert zárt térben már kevésbé szívesen veszünk részt, és ismét marad a telefon. Ez pedig rosszat tesz a mentális egészségünknek.

Ennek több oka is van, már eddig is ismertek, és a jelen helyzethez kapcsolhatók is:

1. A hamis valóságok depresszióssá tesznek

Ezzel nem mondunk újat, bár sokan még mindig nem fogadják el, csak legyintenek, rájuk ez nem hat. Pedig hat, mindannyiunkra. A közösségi média szépen beállított képekkel és boldog pillanatokkal van teli: mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni. Amikor ezt nagy mennyiségben látod, ehhez kezdesz viszonyítani: másoknak nyilván ez az alap, ha én nem nézek ki ilyen jól, ha nekem nincs meg ez vagy az, akkor már frusztrációt okoz.

Minél többet fogyasztjuk ezeket a tartalmakat, annál erősebbé válik a frusztráció, ami depresszióhoz vezet. Azt képzeljük, hogy nálunk mindenkinek szebb és jobb az élete, pedig ez természetesen illúzió. A negatív hatást mindez tudat alatt fejti ki, ezért nehéz neki ellenállni – a legjobb módja, ha minél kevesebbet nézzük ezeket a profilokat.

2. A hírek szorongást okoznak

A hírek most a járvány okozta félelmektől és problémáktól hangosak, a kattintásvadász címek erősebbé teszik a hatást – mindez pedig szorongást okoz. Természetesen nem arra buzdítunk, hogy zárd el magad a világban zajló eseményektől, kell tájékozódni, de tedd mértékkel.

Van különbség a tájékozódás és aközött, amikor az ember teljesen belehergeli magát az adott szituáció okozta problémákba. Márpedig minél többet pörgetjük a közösségi médiát, annál többet jönnek velünk szembe a nyomasztó tartalmak. Egy kínai egyetemen végeztek ezzel kapcsolatban kutatást, és a vírus kezdete óta direkt összefüggést találtak a nagyobb mértékű közösségi média használat és a szorongásos panaszok erősödése között.

A mentális panaszok nem úgy jelentkeznek, mint a megfázás, sokkal alattomosabban kúsznak be a tudatunkba, és aztán teszik nehézzé a mindennapokat. Kimászni belőle pedig szintén nem egyszerű, főleg, ha nem tudod, hogyan vagy nem mersz segítséget kérni.

Mit ajánlunk helyette?

Olvassunk! Hűvös, esős őszi estéken nincs is jobb, mint egy jó takaróval bekuckolni és elmélyedni egy könyvben, akár több órára. Az, amit a hosszú folyamatos olvasás élménye ad, amikor belekerülsz egy másik világba, inspiráló és izgalmas érzés.
Nézzünk filmeket, sorozatokat! De úgy, hogy tényleg azokat nézzük, és nem közben a telefonunkat pörgetjük. 🙂

Közben pedig telepíts erdőt a telefonodra: a Forest nevű app, ha bekapcsoltad, és utána fél óráig nem nyúlsz a telefonodhoz, növeszt egy fát. Ha kikapcsolod, hogy megnyisd a Facebookot vagy más közösségi média appot, a fa elpusztul. Legyenek a napjaid olyanok, hogy minél több fa nőjön a telefonodon!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel