Sokat szorongsz? Így próbáld csökkenteni

Szerző: Diákszemmel

A szorongás természetes velejárója az emberi természetnek, de bizonyos időszakban el tud uralkodni rajtunk, a különböző szorongásos panaszok pedig egyre gyakrabban válnak általánossá a generációnkban. Meg kell próbálnunk ezt megtanulni kezelni, mert megnehezíti a mindennapokat.

A szorongás, a folyamatos félelem és készenlét evolúciós örökség, amikor az emberre valóban folyamatosan veszélyek leselkedtek, és meg kellett védenie magát. Ma már nem ugrik ránk egy farkas a bokorból, ha nem hegyezzük folyamatosan a fülünket, de a szorongás velünk maradt.

Az elménkben azonban sok folyamatra hatással tudunk lenni, van valamennyi kontrollunk afölött, hogy milyen mentális állapotot hagyunk eluralkodni magunkon. A szorongás leküzdésének egy módja a következő:

gondolj az adott pillanatra, és gondolj arra, hogy most rendben vagy. Tudatosítsd magadban, hogy nem leselkedik rád semmilyen veszély, nem támad meg senki.

Ne a jövőbe tekints: ahol nehéz kihívások várnak rád, olyan dolgok, amiktől félsz, és ne a múltba, ahol pedig a megbánás van, a bosszantó érzés, hogy nem úgy reagáltál, nem úgy csináltad, ahogy kellett volna, vagy ahogy tudtad is volna.

Gondolj a jelen pillanatra. Fókuszálj erre. Fókuszálj arra, hogy most rendben vagy.

Ezt ismételd meg minél többször, állj meg ilyen pillanatokra a napod során, és fókuszálj belülre.

Ez nem azt jelenti, hogy tegyél úgy, mintha minden rendben lenne, hogy másoknak mosolyogva add elő, hogy milyen vidám vagy, mikor épp mondjuk izgulsz egy előtted álló feladattól.

Ez saját magadról szól. Amikor hagyod magadon eluralkodni a szorongást, akkor az azt jelenti, hogy nem engedsz meg magadnak olyan pillanatokat, amikor jól érzed magad. Mert máris eszedbe jut, mi mindentől félsz a jövőben, vagy mit bánsz a múltban. Ha gyakorlod az adott pillanat átélését, annak megélését, hogy most, ebben a pillanatban minden rendben, akkor felszabadítod magad ez alól.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel