Szétszórt vagy? Néhány tipp, hogy összeszedettebbé válj

Szerző: Diákszemmel

Mindig rohansz a határidők után, teljesen természetes neked, hogy állandóan elhagyod a jegyzeteid és az óra elején derül ki, hogy mára bizony készülni kellett volna valamivel? Adunk néhány tippet, amivel összeszedettebbé válhatsz.

Az ember jól működik rutinokban, így csak fel kell állítani ezeket, és ha már természetessé válnak, akkor segítenek, hogy végre ne kerülj folyton kellemetlen helyzetbe, mert elfelejtettél valamit.

1. Állíts fel szabályokat

Határozz meg olyan dolgokat, amik segítenek rendszert vinni a mindennapjaidba. Például rögzíts egy időpontot, amikor leülsz, és összekészíted a másnapi tennivalóid. Vagy döntsd el, hogy ha van egy ZH, amire fel kell készülni, egy héttel előtte mindenképp átnézed, hogy mire lesz hozzá szükséged. Állíts be emlékeztetőt a telefonodban, és tartsd be a saját rendszered.

2. Írj fel mindent

A szétszórt emberek legelső hibája, hogy megjegyezni próbálják a dolgokat – ami nem megy, és persze aztán már arra sem emlékszel, hogy valamit nem lett volna szabad elfelejtened. Szóval írj fel mindent – de ne egy olyan cetlire, amit aztán nem találsz meg. Vagy legyen egy határidőnaplód, vagy a telefonodba vidd fel a teendőket – a felírásnak az a lényege, hogy a szemed előtt legyen általa a tennivaló.

3. Szabj magadnak határidőt a határidő előtt

Ha valamit péntekre kell megcsinálnod, tervezz úgy, hogy neked szerdára kész kell lenned. Ez persze egy kicsit ellentmondásos, mert egyrészt úgyis tudod, hogy csúszhatsz két napot, másrészt nem a “jellemfejlődésed” szolgálja, ha eleve úgy kalkulálsz, hogy csúszni fogsz – mégis segíthet ez a technika, ha gyenge pontod a határidők.

4. Egyszerre egy dolgot csinálj

Ha párhuzamosan próbálsz több dolgot csinálni, az egyrészt fárasztó és kevésbé hatékony, másrészt pedig könnyen oda vezethet, hogy beleveszel az egyikbe, a másikról pedig el is felejtkezel. Tehát ülj hozzá egy feladathoz, és azt fejezd be, mielőtt másba fognál.

5. Vasárnap este gondold át a hetet

Szánd rá az időt, hogy vasárnap este végiggondolod az előtted álló hetet, készítesz egy időbeosztást, megtervezed, hogy melyik feladatot melyik napon csinálod meg. Legyen egy általános terved. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a fókusz azon van, hogy legyen a fejedben egy összkép, ami máris támpontokat ad. Negyedóra alatt végzel vele, de megkímélhet kínos elfelejtett feladatoktól.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel