Így érj el jó eredményeket anélkül, hogy folyton fáradt lennél

Szerző: Diákszemmel

Igyekszel jól teljesíteni a suliban, de úgy érzed, hogy túl nagy a teher, és túlságosan elfáradsz? Nehezen találod meg az egyensúlyt, hogy eredményes legyél, de közben másra is jusson időd?

Ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél, nem kell feltétlenül mindig fáradtnak lenned. Természetesen van, hogy sok feladat összejön, hogy kemény vizsga előtt állsz, és akkor el fogsz fáradni, stresszelni is fogsz. De ha ez a mindennapi életed része, akkor már ideje változtatni a dolgokon.

Először is, nem kell mindenbe a legtöbbet beleadnod. Azt tanultuk, hogy akkor vagyunk lelkiismeretesek, ha mindent maximalistán, a lehető legjobban végzünk el, de ez képtelenség. Nem tudunk mindenben odáig fejlődni, hogy valóban kiválónak mondhassuk, amit megcsinálunk. De nem is kell.

A megoldás természetesen a megfelelő prioritások meghatározása. Ennek egy módja a következő módszer:

1. Írd össze a feladatokat, amivel 15 percnél többet kell foglalkoznod egy adott napon

Melyek ezek közül, amik nem igazán fontosak számodra? Melyik halasztható későbbre? Ezeket húzd ki, és maradjon a listán az, ami valóban releváns számodra, és meg is kell csinálnod.

2. A megmaradt feladatokat oszd 3 osztályba

Az első kategóriába azok kerülnek, amelyekről úgy érzed, hosszú távon valóban hasznos lesz számodra: tehát például a leendő szakmádban gyakorlatban használható tudás.

A második kategória, ami talán hasznos lesz – ilyen például a nyelvtanulás. Fontos, hogy elsajátísd az idegen nyelvet, de nem biztos, hogy fél éven belül kell megtedd.

A harmadik kategória, ami valószínűleg nem lesz hasznos számodra, ezek jellemzően azok a tárgyak, amiket kötelező elvégezni a suliban, de tudod, hogy soha nem fogod a gyakorlatban használni.

Az első kategóriába tartozó feladatokat teljes odafigyeléssel és legjobb tudásod szerint végezd el. Ezzel kezd a napot, ezt csináld meg a többi előtt.

A második kategóriába tartozó feladatokkal akkor foglalkozz, ha az első már kész van. Nézd meg, mennyi időd van rá, és tegyél bele annyi energiát, amivel már elégedett leszel.

A harmadik kategóriába tartozó feladatokra pedig tekints úgy, mint egy kötelesség: meg kell csinálni, természetesen nem szabad teljesen félvállról venni, de a lényeg, hogy kész legyen.

Azzal, hogy fontossági sorrendet állítasz fel, és nem akarsz mindenben maximalistán teljesíteni, több szempontból is segítesz magadon: nem leszel annyira fáradt, éppen ezért jobb eredményeket tudsz elérni azokban, amik igazán fontos feladatok.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel