Így tanuld meg ignorálni mások véleményét

Szerző: Diákszemmel

Klisé, de igaz, hogy a folyamatos visszajelzések korában élünk. Ezek ráadásul szélsőségesek – lásd a Facebook-kommentben elszabaduló indulatokat egy-egy bejegyzés alatt -, és nem reálisak – amikor a bejegyzésedre érkező lájkok számában méred, hogy mennyire vagy csinos, vicces, érdekes. Ezek az extremitások azonban veszélyesek a mentális egészségre, észrevétlenül tesznek bizonytalanná és rontják az önértékelést. Hogyan tanuld meg tehát függetleníteni magad mások véleményétől?

Természetesen nem arra buzdítunk, hogy képzeld azt, te mindenre tudod a tutit, és mindenki más hülye. Sőt, fontos, hogy tisztán lásd magad, a teljesítményedre vonatkozó reflexiókat igényeld és figyelj oda rá, hiszen így tudsz fejlődni (itt írtunk arról, hogyan kezeld a negatív kritikát), hanem arra hívjuk fel a figyelmed, hogy ismerd fel az indulatból és szubjektív véleményből vagy előítéletekből származó megnyilvánulásokat, és ezeket hagyd figyelmen kívül. Erre azért van szükség, mert ha hagyod, hogy ezek hassanak rád, akkor leépül az önértékelésed, ami kihatással van a kapcsolataidra és a döntésekre, amelyeket hozol.

1. Ne a számokban mérhető eredményekre fókuszálj

Ezek mentén a legegyszerűbb megítélni valamit: ha minden vizsgája ötös, akkor ő okos, ha sok lájkot kap, akkor érdekes, vicces. Ami veszélyes ebben, az ezekből levont következtetések: ha minden vizsgája ötös, vagyis okos, akkor sikeres lesz, ha sok lájkot kap, vagyis érdekes, akkor aki nem kap sok lájkot, az nem érdekes. Márpedig ez nem így működik.

Ne sodródj bele, hogy az ilyen számosítható eredményekhez méred magad, mert hamis képhet kaphatsz a teljesítményedről, a tudásodról, saját magadról.

2. Koncentrálj a célokra

Ne téveszd szem elől, hogy mi a te célod, mit szeretnél elérni. Sulis példánál maradva, ha tudod, hogy egy adott tárgy neked nagyon nem megy, de nem is akarsz majd vele semmit kezdeni, akkor nyugodtan vállald fel, hogy az a célod, hogy átmenj a vizsgán, mert kötelező, de semmi egyéb – és ne gondold magad kevesebbnek azoknál, akik jobb jegyet kapnak.

Ugyanez igaz az értékrend tisztázására is. Ha egy téma számodra fontos, és azzal kapcsolatban elmondod a véleményed, vagy megosztasz valamit, akkor ne azt nézd, hogy mennyien lájkolják. Tudod, hogy neked fontos, és ezért szeretnél róla közvetíteni valamit mások számára – a célod az, hogy legyen néhány ember, akihez elér a mondandód és gondolkodásra készteti őket, és ez a fontos.

Indulatos, negatív komment-áradatot kapsz? Ez nem azt jelenti, hogy nincs igazad, csak hogy valami komoly kérdésbe nyúltál bele.

3. Fókuszálj a haladásra

Ne csak azt hajszold, hogy mikor éred már el az eredményt, amit szeretnél. Figyelj a folyamatra, a haladásra, a fejlődésre. Ne másokhoz mérd magad, és tanuld meg felismerni a szubjektív véleményeket, kommenteket.

Engedd meg magadnak, hogy ne legyél tökéletes, minden esetben arra törekedj, hogy a tőled telhető legtöbbet megtedd azért, hogy úgy csinálj meg valamit, ahogy szeretnél, és ha ezt megvalósítod, akkor légy elégedett. A mentális egészségünk megőrzése érdekésben nagyon fontos, hogy tudjuk, mi az, ami számunkra fontos, értékes, és ha ezt meg tudjuk határozni, akkor ki tudjuk zárni, hogy hatással legyen ránk mások véleménye.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel