Kapcsolatépítés: van rá lehetőség online?

Szerző: Diákszemmel

Azt tudjuk, hogy a megfelelő kapcsolatok, a „networkingelés” nagyon sokat számít a jó munkahelyek megszerzésénél, az előrelépésnél, a szakmai lehetőségek megragadásánál. De mi a helyzet most, amikor a jelenlegi helyzetben az egyetemi oktatás online zajlik, események nincsenek, személyes kapcsolatépítésre nincs lehetőség. Hogyan lehet elérni azokat az előnyöket, amit a networking biztosít?

A válasz az, hogy valójában rengeteg módon. Az online térben is rengeteg platformja van annak, hogy kapcsolódj a leendő szakmádhoz tartozó emberekkel, felvedd velük a kapcsolatot, és megmutasd magad. Sőt, az esélyek most még egyenlőbbek, mert aki szóban szégyenlős a kapcsolatépítés során, most neki is rengeteg lehetőség nyílik meg.

LinkedIn

Ha még nincs LinkedIn profilod, regisztrálj egyet. A szakmai tapasztalat részhez még nem tudsz sok mindent feltenni, de semmi gond. Fel tudod tüntetni, milyen érdeklődési köreid vannak, hol tanulsz, milyen projektekben vettél részt.

Majd pedig jelöld be a tanáraid, a választott szakmád bloggereit és elismert szakembereit. Kövesd a megosztásaikat, és kommentelj hozzá. Ha jó gondolataid vannak, megjegyzik a neved, észrevesznek.

Te is ossz meg olyan cikkeket, amik felkeltik az érdeklődésed, és írj hozzájuk a bejegyzésben néhány gondolatot. A LinkedIn remek platform az online szakmai térben való jelenléthez, és nálunk is egyre bevettebb, hogy akár állásajánlatit is kínálnak itt neked.

Instagram

Építs fel egy szakmai Instagram profilt – az, hogy ez mennyire egyszerű, persze függ attól, hogy milyen területen szeretnél dolgozni. De ha olyan munkát tűztél ki célul, ami vizuális, akkor könnyű dolgod lesz, már ami a tartalmat illeti.

Olvass utána az Instagram marketingnek, és kezdd el tudatosan építeni a profilod, megkeresni a számodra releváns más profilokat, velük felvenni a kapcsolatot, vagyis kezdj el láthatóvá válni abban a térben, ahol majd később dolgozni szeretnél.

Csatlakozz Facebook csoportokhoz

Rengeteg szakmai Facebook-csoport van, ahol nagyon sokat lehet tanulni. Ha pedig idővel te is bekapcsolódsz a beszélgetésbe, szintén kapcsolatokra tehetsz szert. Jelentkezz minél több ilyenbe, szűrd ki, melyek azok, ahol értelmes beszélgetés folyik. Először megfigyelőként légy jelen, aztán amikor már úgy érzed, szólj hozzá te is egy-egy témához.

Online is ismertté teheted szakmai körökben a neved, ráadásul a kapcsolatépítésnek ez a módja olcsóbb is, nem limitálja földrajzi távolság, és időtakarékos is. Kezdj hozzá és építsd tudatosan, hogy amikor befejezed a sulit és el szeretnél helyezkedni, legyen egy csoport, akinek kommunikálhatod, hogy munkát keresel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel