3 jellemző hiba vizsgán – így kerüld el őket

Szerző: Diákszemmel

Három klasszikus olyan helyzet van vizsgán, ami gyenge teljesítményhez vezethet akkor is, ha készültél. Ezeket szedtük most össze, és azt is, hogy mit tehetsz ellene.

vizsgaírás vizsgára tanulás vizsgára készülés

1. Leblokkolsz és semmi nem jut eszedbe

Iszonyú bosszantó tud lenni, amikor ülsz a papír fölött, és tudod, hogy az adott kérdésre tudtad a választ, fel tudod idézni, a könyv melyik oldalán van, és nem jut eszedbe.

Ez ellen egy talán meglepő módon lehet védekezni: amikor már tudod, hánykor van a vizsga, annak időpontja körül készülj napközben. Sokszor előfordul, hogy a vizsgaidőszak átfordul egy olyan napirendbe, amikor végigalszod a délelőttöt, koradélután próbálod összeszedni magad, és este kezdesz végre valóban foglalkozni a tanulnivalóval.

Aztán ha reggel van a vizsga, semmi nem jut eszedbe, hiába tanultál. Nem tudsz koncentrálni, mert a tested azt üzeni az agyadnak, hogy most aludnod kellene.

Egyébként pedig, amikor leblokkolsz, egyszerűen kezd el leírni, amire emlékszel az adott dologgal kapcsolatban. Még ha nem is pontosan válasz a kérdésre. Ha nem azzal foglalkozol, hogy pánikolsz, mert nem jut eszedbe a válasz, hanem elkezdesz írni, akkor ezzel előhívhatod a valódi választ is.

2. Kifutsz az időből

Mielőtt elkezdesz válaszolni a kérdésekre, érdemes átnézni az egész vizsgát. Mérd fel, mennyi kifejtősebb, mennyi rövid válaszos kérdés van. Kezdd az egyszerűbbekkel, ezeken legyél túl mihamarabb.

Ha már ezek megvannak, akkor fogj hozzá azokhoz, amik hosszabb választ igényelnek. Ilyenkor nézd meg, mennyi időd van még, és összesen mennyi kérdés áll előtted. Oszd fel a rendelkezésedre álló időt a megmaradt kérdések között, így biztosítva, hogy mindenre válaszolj.

Írj inkább tömören, de előre szedd össze gondolatban, hogy mik azok a legfontosabb információk, amit egy-egy kérdésnél mindenképp fel kell tüntess. Ezek ne maradjanak ki, a részletekbe belemehetsz akkor, ha már ezek megvannak.

3. Túl sok időd van

Egyrészt előfordulhat, hogy megkapod a vizsgát, átnézed a kérdéseket, tudod, mennyi idő van rá, és azt gondolod, nahát, ez nagyon kényelmesen meglesz. Elkezdesz belemenni a részletekbe, elveszel bennük, és már nem követed az időt. Ilyenkor belecsúszhatsz, hogy a végén valamire már nem lesz időd, mert azt gondoltad, hogy annyira ráérős vagy, hogy nem osztottad be megfelelően a kérdéseket. Ezért tehát kövesd mindig a saját haladásod – lehet, hogy csak első ránézésre tűnt egyszerűnek a vizsga, de a válaszok valójában olyan komplexek, hogy nincs is olyan sok időd rá, mint gondoltad.

A másik eset, amikor befejezed, miközben még mindenki írja. Ilyenkor ne pánikolj be: felnézel, látod, hogy mindenki vadul bele van mélyedve, te pedig úgy érzed, mindent leírtál, amit kell – de ha mások ennyire máshol tartanak, akkor nyilván kihagytál rengeteg dolgot. Olvasd át újra az összes kérdést és a válaszaid is, és ha eszedbe jut még valami, egészítsd ki. Az is előfordulhat, hogy tényleg sok mindent kihagytál, mert nem készültél fel annyira, épp egy olyan csoporttal vizsgázol, akik nagyon sokat tanultak. Semmi vész, ez még nem jelenti azt, hogy meg fogsz bukni, csak lehet, hogy nem kapsz olyan jó jegyet.

Mindenkinek vannak jobban és rosszabbul sikerülő vizsgái. Mindig tartsd szem előtt, hogy a legfontosabb: megtanuld azt, amire tényleg szükséged lesz, és mindenből menj át. Hogy miből milyen jegyet kaptál, később már úgyse fogsz emlékezni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel