Tanulást lezáró rutin 4 lépésben

Szerző: Diákszemmel

Mindig arról beszélünk, hogy hogyan készülj hozzá a tanuláshoz, vagy milyen technikával érd el, hogy végig tudj koncentrálni, de mi legyen a tanulást lezáró rutinod? És miért fontos az?

Minél szervezettebben végezzük a feladatainkat, annál hatékonyabbak leszünk és annál könnyebb megcsinálni őket. Egy rendszert megteremteni persze nem olyan egyszerű, tehernek érezhetjük, és úgy gondolhatjuk, hogy a sok szabályozás helyett inkább csak sodródunk az árral. De igazából magunkkal szúrunk ki, ha így teszünk.

Amikor befejezzük egy napra a tanulást, ezt is lezárhatjuk egy rutinnal. Ez segít egy kicsit rögzíteni, hogy mivel is haladtunk az adott napon, és könnyebbé teszi a másnapi kezdést.

1. Haladás

Gondold végig, hogy mivel haladtál egy adott napon. Fejben menj rajta végig: ma tehát megcsináltam ezt és ezt, annak az anyagnak pedig ezt a részét tanultam meg. Ez a fajta összefoglalás sokat segít a tanultak elmélyítésében.

2. Következő lépések

Írd fel, hogy mik a következő lépések. Most, amikor benne vagy az adott feladatban, nagyon világos, hogy mit is kell csinálnod legközelebb, de másnap, amikor újra leülsz fölé, már nem lesz ilyen világos. Ahelyett, hogy azzal kellene az időd töltened, hogy felvedd a fonalat: hol is tartottál, és akkor mi is következik most, egyszerűen előveszed az előző nap feljegyzett feladatlistád, és máris tudni fogod, minek kezdj neki.

3. Pakolj el

Pakold el a könyveid és a jegyzeteid, ne hagyd az asztalon. Ennek pszichológiailag van egy kellemes, felszabadító hatása: azt az érzést erősíti, hogy valóban kész vagy mára, és szabad a napod többi része.

4. Gondold át, hogy nem maradt-e ki valami

Mielőtt teljesen elszakadsz a napi feladatoktól, még egyszer gondold végig, hogy nem felejtettél-e el valamit. Ha tudod, hogy nem, nincs egy figyelmen kívül hagyott határidő, akkor máris felszabadultan kezdhetsz a nap szabad részéhez.

Ez nagyjából 10 percet vesz igénybe, viszont hatékonyabbá tesz, és segít megszabni a határokat a feladatok és a szabadidő között, ami pszichésen fontosabb, mint gondolnánk.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel