5 lépés jó szokások kialakításához

Szerző: Diákszemmel

Biztos te is többször elhatároztad már, hogy változtatsz a szokásaidon, mondjuk többet fogsz tanulni, vagy egészségesebben táplálkozol – de az is valószínű, hogy sokszor megtapasztaltad, hogy ezekből nem lesz semmi. Megmutatjuk, öt lépésben hogyan alakíthatsz ki új, jó szokásokat, amit fenn is tudsz tartani.

1. Fogalmazd meg a szándékod ezzel az új szokással

Ha eldöntöd, hogy ezentúl többet fogsz tanulni, az még önmagában semmit nem jelent. Azt is meg kell határoznod, hogy miért. Például azt mondod, hogy ezentúl többet fogok tanulni már a suli idő alatt is délutánonként, mert nem szeretnék még egyszer olyan fáradt lenni vizsgaidőszakban, amilyen akkor vagyok, ha mindent akkor olvasok el először.

A viselkedés tudatos megváltoztatása akkor válik szokássá, ha megfogalmazod azt a belső motivációt, ami értelmet ad ennek a rendszeres tevékenységnek, nem csak elvont követendő eszmeként lebeg előtted.

Ez abban is segít, hogy ne próbálj olyan dolgokat szokásoddá tenni, aminek számodra igazából nincs értelme. Például eldöntöd, hogy ezentúl jobb jegyeket szerzel, és nyomaszt, ha nem sikerül. De ha belegondolsz, hogy bizonyos tárgyakból, amik nem fontosak neked, és nem akarod később használni, semmi értelme jobb jegyeket szerezni, máris egy felesleges stressz-forrástól szabadítod meg magad.

2. Fogalmazd meg a célt pontosan

Eldöntöd, hogy ezentúl egészségesebben fogsz táplálkozni. Szuper. De ez mit jelent? Határozd meg pontosan, és akkor fogod tudni betartani. Például eldöntöd, hogy egészséges reggelivel indítod a napot, vagy gyorskaját legfeljebb heti egyszer eszel, vagy nem eszel édességet este.

Ha körülhatároltad, miben nyilvánul meg ez az új szokás, saját magadon is le tudod ellenőrizni, hogy betartottad-e, és könnyebben a mindennapok részévé, vagyis szokássá válik, ha pontosan meghatározott.

3. Kezdd kicsiben és reális célokat fogalmazz meg

Ahhoz, hogy egy új, jó dolog a szokásoddá váljon, nem határozhatsz el rögtön radikális változtatásokat, mert azt nem fogod tudni tartani. Ha például úgy döntesz, beiktatod a rendszeres sportot az életedbe, akkor ne azt fogalmazd meg, hogy ezentúl minden reggel egy órát sportolsz, mert biztos, hogy nem fogod betartani.

Kezdd kicsiben, és mondd azt, hogy hetente kétszer elmegyek futni ezen és ezen a távon. Ez vállalható, érzed a hatását, jól esik, és a rutin részévé, vagyis szokássá válik. Utána már emelheted a szintet, és felvehetsz mellé egy erősítéses napot, és így tovább.

4. Rendelj hozzá időt és helyszínt

A sportolós példánál maradva, ha a heti kettő futást határozod el, azt tolhatod magad előtt egészen péntek estig, hiszen akkor még mindig belefér a heti kettő, ha elmész szombaton és vasárnap is. De ha eddig halogattad, már valószínűleg nem fogod megcsinálni mind a kettőt.

Ismered a saját heti időbeosztásod, tehát tudod, hogy melyik napokba fér bele, hogy valóban elmenj futni. Ezért az elhatározás legyen pontosan időhöz kötve: szerda és péntek este elmegyek futni.

5. Tedd magad számára egyszerűvé, hogy szokássá váljon

Egy új dolgot rendszeresíteni az életünkben annál nehezebb, minél több energiát kíván tőlünk a kivitelezése. A jelenlegi helyzetben nem jó példa, de általánosságban véve, ha mondjuk úgy döntesz, hogy hetente legfeljebb egyszer eszel gyorskaját, akkor az esti programodra úgy indulj el, hogy előtte otthon megvacsorázol. Ha nem így teszel, menet közben úgyis éhes leszel, és ha nincs más alternatíva, máris megdölt az elhatározásod.

Ha a szerda és péntek 5 órát jelölted ki futásra, lehetőleg ilyenkorra ne tervezz programot. Megmagyarázhatod magadnak, hogy nem baj, majd egy másik nap bepótolom, de minél esetlegesebb ez a futás, minél inkább csak attól függ, hogy nem akad-e semmi más alternatíva, annál kisebb a valószínűsége, hogy szokássá válik.

Az ember szereti a rutint és a rendszert az életében, mert egyszerűbbé teszi a mindennapokat. Ha tehát valami jó új dolgot szeretnél a szokásoddá tenni, akkor az a legegyszerűbb módja, minél inkább megkönnyíted magadnak, hogy rutinná váljon ez a cselekvés.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel