5 tipp halogatás ellen

Szerző: Diákszemmel

A halogatás leküzdése az egyik legnagyobb kihívás, amikor tanulásról van szó, egyszerűen azért, mert egy hosszantartó, fárasztó, és időnként bizony unalmas dolog az, amibe belevágni készülünk. Pótcselekvések egész sorával halasztjuk későbbre a tanulás megkezdését, ami igazából nekünk se jó. Végig ott van a rossz érzés, hogy el kellene már kezdeni, ezért igazából nem értelmes dolgokat csinálunk a tanulás helyett, tehát teljesen kidobott idő, amit halogatással töltünk, mégis nehéz leküzdeni. Hogyan próbáljuk meg?

1. Kezdjük kicsiben

A nagy feladatot bontsd kisebb részfeladatokra. Ha így teszel, annak elvégzése egy belátható időt jelent: jobban rá tudod venni magad, ha tudod, hogy ez egy három órás feladat, mint ha az áll előtted, hogy meg kell tanulnom ezt a könyvet, ami három nap.

2. Tűzz ki célokat

Ha már megvannak a részfeladataid, tervezd meg, hogy melyikkel mikorra szeretnél végezni. Például: ma megcsinálok két etapot, egyet délelőtt, egyet délután. Ha teljesíthető célokat tűzöl ki magad elé, motiváltabban kezdesz hozzá.

3. Ne gondold túl

A célok kitűzése nem azt jelenti, hogy minden perced pontosan beosztod, és másfél óra után stresszelni kezdesz, amiért nem tartod a szintidőt. Állj rugalmasan a saját terveidhez, hagyj időt a pihenésre is.

4. Iktasd ki a figyelemelterelő tényezőket

Kapcsold le az értesítéseket a telefonodon, ha nem használod a laptopod a tanuláshoz, tedd arrébb. Minél több pótcselekvés van „karnyújtásnyira” tőled, annál könnyebb elcsábulni.

5. Fejben is tedd helyre a motivációd

Nagyon könnyű belelovallni magad a bosszankodásba, hogy ennek semmi értelme, miért kell nekem ezt megtanulnom, és egyáltalán, de ha hagyod magadon eluralkodni ezt az érzést, még nehezebb rávenni magad a tanulásra. Koncentrálj arra, hogy ez egy feladat, amit meg kell csinálni, a cél a diploma, és ha nem végzed el ezt a tárgyat, akkor nem lesz diplomád, tehát egyszerűen csak meg kell csinálni és kész.

A halogatás leküzdése egy örök harc, és aki küzd vele, mindig irigykedve fogja nézni azokat, akik látszólag végtelen könnyedséggel ülnek le a könyv fölé, és tanulnak több órán keresztül, anélkül, hogy félrenéznének. Kis lépésekkel segíthetsz magadon, hogy te is minél kevesebb időt tölts felesleges halogatással, és gondolj arra, hogy annál több időd jut valóban arra, amit inkább szeretnél csinálni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel