Az egyetem utáni éveidről gondolkodás nem kellene stressz forrása legyen

Szerző: Diákszemmel

Sokan vannak, akik úgy jelentkeznek egyetemre, hogy még nem is tudják pontosan, mivel akarnak foglalkozni. Ez természetes, 18 évesen jobb esetben azt látod, hogy milyen területen vagy jó, de hogy ezt pontosan hogyan kamatoztasd, nem egyszerű eldönteni. Aztán az egyetemi évek vége felé pedig megjelenik egy újabb nyomás: munkát kell majd találni.

Az oktatási rendszer felépítése arra késztet mindenkit, hogy 18 éves korában hozzon egy döntést a jövőbeli karrierjével kapcsolatban: azzal, hogy eldöntjük, milyen szakra jelentkezünk, már teszünk egy lépést afelé, hogy meghatározzuk, milyen területen akarunk majd dolgozni. A szerencsésebbeknek határozott elképzelései vannak, de teljesen természetes az is, ha valaki ilyenkor még nem tudja, mit is akar majd csinálni.

Ahogy végezzük az egyetemet, jobb esetben azt látjuk, hogy a választott szak valóban egyezik az érdeklődési területünkkel, el tudunk képzelni egy olyan leendő munkát, ami ahhoz kapcsolódik, amit tanulunk. A suli vége felé azonban egyre jobban tudatosul bennünk: hamarosan jön az az időszak, amikor a diplománkkal munkát kell találni. Ez pedig nem olyan egyszerű, és könnyen stressz forrásává válhat.

Ezért fontos tudatosítani: nem csak egy fix út elképzelhető, ami azt foglalja magában, hogy önéletrajzokat írsz, megpályázol állásokat, és várod, hogy történjen valami. Több más lehetőség is van, más utakon is elindulhatsz. Egyáltalán nem biztos, hogy a diplomád fogod használni a munkád során, lehet, hogy egész más területen találsz lehetőséget. Elképzelhető, hogy az egyetemi éveid végén sem látod tisztán, mi az, amivel foglalkozni szeretnél.

Fontos az, hogy erre ne stresszelj be. Legyél nyitott, gondolkodj azon, hogy mit szeretnél csinálni, tanulj meg dolgokat, amik nem egyeznek az egyetemi szakoddal. Jó alap lehet, ha már a suli alatt elkezdesz diákmunkát vállalni, ami segít egy anyagi alapot szerezni, kapcsolatokat szerezni, belelátni különböző területekbe. Az egyetem után is elvállalhatsz olyan munkákat, amik megfelelőek arra, hogy pénzt keress, miközben gondolatban összerakod, mivel szeretnél foglalkozni.

Nem az az egyetlen cél, hogy a diploma megszerzése után minél hamarabb találj egy, a végzettségednek megfelelő alkalmazotti munkát. Számos alternatíva van, amelyek elvezethetnek akár a saját vállalkozásod megalapításához, akár egy teljesen másik karrierhez, mint amit az egyetemi oktatásod előrevetített.

Ha tehát azon stresszelsz, vajon hogyan fogsz munkát találni az egyetem elvégzése után, próbálj meg máshogy tekinteni a helyzetre: a lehetőségeket lásd, azt, hogy rengeteg út van, amelyek között majd megtalálod azt, amelyik neked a legmegfelelőbb.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel