Az ideális napi végi tanulás-abbahagyó rutin

Szerző: Diákszemmel

Még hatékonyabbá tehetjük a tanulást, ha az alábbi rutinnal zárjuk le!

1. Foglald össze, mivel haladtál

Ha van egy feladatlistád, ami szerint készülsz egy vizsgára, vagy ami alapján végzed a napi tanulásos feladatokat, akkor nézd meg, mit pipálhattál ki rajta. Ez egyrészt elégedettséggel tölt el, mert látod, hogy haladást értél el. Másrészt pedig segít felmérni, hogy milyen tempóban haladsz, az eredeti terveid alapján időben kész leszel-e, vagy esetleg gyorsítanod kell.

2. Gondold át a napi tananyagot

Miközben nézed, mit lehet kipipálni, gondold is végig, mit tanultál meg ma. Gondold végig a fogalmakat, a főbb témákat: ez a fejben letisztázás, átgondolás segít elmélyíteni a tanultakat.

3. Tervezz

Készíts tervet, a következő nap mivel fogsz haladni. Már tudod, mivel csúsztál esetleg, vagy mi az, amit másnap mindenképp meg kell csinálnod, mert határideje lesz. Ilyenkor, amikor még benne vagy, sokkal könnyebb elkészíteni a másnapi tervet, ami sokat segít majd, amikor tényleg hozzákezdesz.

4. Pakolj el

Ne hagyd nyitva az asztalon a könyvet ott, ahol tartasz benne, se a jegyzeteid össze-vissza. Pakolj el mindent, rendezd szépen össze – ennek mentálisan van kedvező hatása, azt érzed, hogy mára tényleg befejezted. Másnap pedig, amikor újra elkezdesz tanulni, a könyvek, jegyzetek elővétele, szétrendezése segít ráhangolódni a tanulásra.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel