Ezért nem tudsz koncentrálni

Szerző: Diákszemmel

Te is biztos ismered az állapotot, amikor próbálsz leülni tanulni, de egyszerűen képtelen vagy odakoncentrálni, folyton elkalandozol, és eltelt három óra és azt veszed észre, hogy tíz oldalt haladtál a könyvben. Mi lehet ennek az oka?

Stressz, szorongás

Amikor tudod, hogy rövid határidő alatt kell megtanulnod valamit, mindjárt itt a vizsga, nehéz lesz, az stresszt okoz. A stressz nem egy olyan kézzelfogható érzés, mint amikor éhes vagy, sokkal észrevétlenebbül bújuk meg a háttérben, ugyanakkor terheli az idegrendszered – és emellett már nem marad energiád koncentrálni.

Ilyen esetekben segít, ha részfeladatokra bontod a tanulnivalót, készítesz egy tervet, ami mentén haladni tudsz, támpontokat határozol meg, és pihenéseket tervezel be, amiket érdemes várni. Ez a tervezettség ad egy biztonságot, keretet az előtted álló tennivalóknak, és máris teljesíthetőbbnek látod a feladatot. Ha pedig annak látod, nem stresszelsz annyira, és tudsz ténylegesen haladni.

Étkezési szokások

A megfelelő táplálkozás jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyire vagy képes figyelni, tanulni. Ha kihagyod a reggelit, nem adod meg azt a kezdőlöketet a nap elején a szervezetednek, amire szüksége van, hogy energiád legyen a koncentrációra.

Délután viszont ha túl sok édességet eszel, ami sokszor pótcselekvésként is előfordul, a cukortartalom tompíthat el, és az sem segít, hogy odafigyelj az előtted lévő könyvre.

Fontos tehát a rendszeres, de tápláló, és nem édességekből álló táplálkozás, ami segíthet abban, hogy jobban képes legyél működésre bírni az agyad.

Külső figyelemelterelő tényezők

Ha a telefonod ott van melletted és állandóan értesítések érkeznek rá, amiket te megnézel, akkor nyilván ez erősen töredezi a figyelmed, és nehéz minden egyes alkalommal újra visszaterelni a koncentrációd a tanulnivalóra, ráadásul ez fárasztó is.

De ezen kívül sok egyéb tényező lehet, ami nehezíti, hogy egy dologra irányítsd a figyelmed. Ha például kupi van az asztalodon, és fogalmad sincs, az aktuálisan keresett jegyzet melyik kupac alján van, akkor hajlamos vagy a “nagy kutatás” előtt egy könnyebben elérhető, szórakoztató alternatívát keresni.

A zene megosztó dolog, sokan mondják, hogy segíti őket a koncentrációban, ha közben szól a zene is, de lehet, hogy te nem ebbe a típusba tartozol, és túlságosan magára vonja a figyelmed – nézd meg, mit érsz el, ha teremtesz egy csendes közeget.

Unalom

Olyan eset is van, amikor egyszerűen végtelenül nem érdekel, amit éppen meg kell tanulnod, és szó szerint a szélfútta levelek mozgása is érdekesebbnek bizonyul, mint a könyv tartalma. Ilyen esetekben a lehető legkisebb egységekre kell tagolni a tananyagot, sűrűn szüneteket tartani, a szünetekben pedig valóban felfrissülni.

Ez a tárgy valószínűleg nem a legfontosabb a számodra, hiszen akkor jobban érdekelne, tehát az ilyen esetekben ne legyél maximalista: törekedj arra, hogy valahogy levizsgázz belőle, tudj annyit, ami mindenképpen kell, és ne legyen lelkifurdalásod, ha nem kapsz belőle olyan jó jegyet.

A fentiek mind együttesen játszanak szerepet abban, mennyire vagy képes koncentrálni, amikor leülsz tanulni, tehát igyekezz ezen pontok mentén optimalizálni a tanulási módszered. Ha pedig végképp nem tudsz koncentrálni, kelj fel, pihenj egy kicsit, töltődj fel – lehet, hogy egyszerűen csak kimerült vagy, és azon csak egy kis pihenés segít.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel