Hogyan tanuljak az egyetemen?

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen hirtelen megváltozik a tanulás tempója és mennyisége ahhoz képest, mint amit a gimiben megszoktál. Hogyan vedd fel a ritmust? Adunk pár tippet.

hogyan tanuljak egyetemen

1. Tanulj meg jól jegyzetelni

Már az órán is fontos, hogy olyan jegyzeteket tudj készíteni, amit később a vizsgára készülés során használni tudsz. Sok esetben a tanár olyanokat mond el órán, ami nincs benne a könyvben, vagy jobban elmagyarázza, segít megérteni a lényeget.

Azt, hogy hogyan tudsz jegyzetelni, úgy tudod a legjobban leellenőrizni, ha az óra után egy héttel visszaolvasod a jegyzeteid, és megnézed, most mennyit értesz meg belőle. Ha sok a homályos pont, azt veszed észre, hogy csak címszavakat írtál fel, amiket már nem tudsz beazonosítani, hogy mit akarhattál vele, akkor igyekezz ezek alapján megváltoztatni, hogyan írod fel, ami elhangzik.

2. Mindig az alapkoncepciót értsd meg először

Az alapozó tárgyakban mélyedj el a legjobban – hiába a pontosan meghatározott részterületekről szóló előadások az izgalmasabbak. Az alapozó tárgyak pont azért vannak, hogy megértsd a szakterület gondolkodási metódusait, szakszavait, irányait – ha ezt elsajátítod, lesz egy alapod, amivel a részterületekről szóló előadások anyagát fel tudod dolgozni. Sokkal többet megértesz belőlük és sokkal szakszerűbben állsz is hozzá.

3. Tudd elmagyarázni egy öt évesnek

Akkor tanultad meg a tudnivalót, ha el tudod úgy mondani, mintha egy öt évesnek magyaráznád. Ameddig a saját szavaiddal nem tudod ennyire leegyszerűsíteni, és megfogalmazni a lényegét, addig csak memorizálásról van szó értő tanulás helyett. Ha viszont ez már megy, erre építheted a részleteket.

4. Váltogasd a tanulási technikákat

A legtöbben azért nem bírják a tanulást, mert nem bírnak több órán keresztül egy helyben ülni a tankönyvre bámulva, próbálva minél többet megjegyezni belőle. Igyekezz változatossá tenni, készíts magadnak kikérdező kártyákat – vagy ha az túl sok macera, íme egy alternatíva: fogj egy papírt, függőlegesen 1/3 – 2/3 arányban húzz egy vonalat. A bal oldalra írd fel a fogalmat, jobb oldalra a hozzá kapcsolódó tudnivalót, legyen az definíció, képlet, stb. Hajtsd félbe a papírt a vonal mentén, és a segítségével kikérdezheted magad.

Ha könnyebben tanulsz hallás után, vedd fel a telefonoddal az előadásokat – az órai jegyzeteidhez írd hozzá, hogy az adott órán melyik percnél melyik témát fejti ki a tanár, így könnyen megtalálod azokat a részeket, amit meghallgatnál újra.

5. Tájékozódj a vizsgáról

A vizsga típusa erősen meghatározza, hogy hogyan kell tanulni. Ha karikázós, akkor az adatokat kell memorizálni, ha kifejtős, akkor az összefüggéseket kell átlátni. Igyekezz minél előbb megtudni, milyen típusú lesz a vizsga, és ahhoz igazítani a tanulásod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel