“Idén többet tanulok” – legyen reális a célkitűzésed

Szerző: Diákszemmel

Talán te is az a típus vagy, aki év elején elhatározza: idén több energiát tesz a tanulásba, javít a jegyein, és jobb eredményeket ér majd el a suliban. Ha már párszor elhatároztad, de nagyon hamar elpárolgott a lelkesedésed, adunk pár ötletet, hogyan tarts ki az elhatározásod mellett.

1. Tűzz ki reális célokat

A legtöbb elhatározás ott bukik el, hogy túl sokat vállalsz: olyan célokat tűzöl ki magad elé, amik valójában nem reálisak a napi feladatok szintjén. Hirtelen elhatározod, hogy azokon a vizsgákon is jól teljesítesz, amikre nem is jártál be, és néhány hónap alatt tökéletesíted a nyelvtudásod.

Ezek nem lesznek megvalósíthatók, és erre te is hamar rá fogsz jönni: csak rosszabb esetben nem azt látod, hogy az elvárás volt irreális, hanem úgy érzed, megbuktál a teljesítésén.

Ha nem tudod felmérni, mit reális elérni, akkor határozz meg célokat a napi feladatok szintjén: ha például a nyelvtudásod szeretnéd fejleszteni, akkor add ki magadnak feladatként, hogy hetente háromszor fél órát gyakorolsz. Hogy ez melyik napokra esik, az minden héten az aktuális időbeosztásodtól függ majd, ez tehát egy tartható vállalás, ami ráadásul kellően rugalmas is.

Ha sikereket érsz el az elhatározásaid betartásában, az motivál, hogy tovább csináld, és akár még többet teljesíts.

2. Rövid távú célokat tűzz ki

Ne egész éves célokat határozz meg, mert az pontosan olyan, mint elhatározni, hogy egy hónappal a beadási határidő előtt elkezdesz írni egy beadandót. Minden nap eggyel tovább tolod a kezdést, hiszen még rengeteg időd van. Attól függően, hogy milyen típusú céljaid vannak, határozz meg egy hónapos, vagy negyed éves terveket, az sokkal átláthatóbb, és ezáltal könnyebb is betartani.

Például döntsd el, hogy mi lesz az, amire az elkövetkező egy hónapban kiemelt hangsúlyt fektetsz: ne mindenben akarj egyszerre fejlődni. Nyilván ez a tervezés a vizsgaidőszakra nem érvényes, ott az aktuális határidők és utolsó pillanatos tanulások kapkodásában vagy, de a vizsgaidőszak után el lehet kezdeni nagyobb terveket szövögetni.

3. Kövesd az eredményeid és értékeld újra a céljaid

Minél pontosabban határozod meg, hogy mit szeretnél elérni, vagy mit vállalsz be, annál pontosabban tudod követni azt is, hogy mit sikerült elérned. Ha például olyan általános célt fogalmazol meg, hogy jobbak lesznek a jegyeid, akkor nem tudsz mást tenni, mint az átlagod megnézni – ami lehet rosszabb, mint korábban volt, még ha te több energiát is tettél a tanulásba, mert mondjuk volt két kifejezetten nehéz tárgyad, amiből örülsz, hogy nem buksz meg.

Ha azt határozod el, hogy két-három, számodra fontos tárgyból most jó eredményt fogsz elérni, az már sokkal jobban mérhető, és így reálisan látod, hogy sikeres volt-e a vállalásod.

Fontos az is, hogy időről időre vizsgáld meg, amit elhatároztál, mennyire tartható. Ha nem tudod tartani, akkor pedig miért nem: mert túlvállaltad magad, vagy mert ellógtad az időt, amit tanulással terveztél tölteni. Ha ellenőrzöd a saját haladásod, lehetőséged van korrigálni.

Az elhatározások mögött mindig egy cél áll, az a cél, hogy szeretnél jobb lenni. Ahhoz, hogy ezt elérd, lépésről lépésre kell haladni, és azt is tudni kell, hogy ez több energiát fog tőled igényelni, mint amit eddig belefektettél. Ezt nem lehet megúszni, viszont fontos szem előtt tartni már a célok meghatározásánál, hiszen így fogsz tudni olyan terveket megfogalmazni, amiket meg is tudsz majd valósítani.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel