Így lendülj át a tanulási holtponton

Szerző: Diákszemmel

Tanulás közben mind elérünk arra a pontra, amikor már egyszerűen képtelenek vagyunk koncentrálni, ugyanazt a bekezdést olvassuk újra harmadszor, és még mindig nem fogtuk fel, mit is olvasunk. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha egy helyben ülve kényszerítjük magunkat, hogy próbáljunk igenis koncentrálni.

Ilyenkor általában már minden percünk ki van számolva, hiszen utolsó pillanatra hagytuk a készülést, ezért úgy döntünk, nincs időnk szünetre. Ez a gondolkodás viszont hiba: fáradt aggyal sokkal lassabban és kevésbé hatékonyan tanulunk, időkezelés szempontjából tehát akkor járunk jobban, ha ilyenkor igenis pihenünk egy kicsit. Utána újult erővel már sokkal gyorsabban tudunk haladni.

Mi legyen ez a rövid pihenés?

1. Testmozgás

Menj le futni, jógázz, vagy végezz valamilyen olyan otthoni sportgyakorlatokat, amiket szoktál – negyedóra is elég, pihentető és frissítő hatását érezni fogod. Az agyad kicsit ellazul, a mozgással viszont felgyorsul a vérkeringésed, és az agyad is jobban fog.

2. Játék, sorozat

Játssz egy kicsit a telefonodon, vagy nézz meg egy epizódot a sorozatból, amit épp nézel – de figyelj arra, hogy ne ragadj ott. Fél óra játék, vagy egy epizód, a kikapcsolódás feltölt. Még jobb, ha jutalmul tűzöd ki magad elé: határozd meg, hogy melyik fejezet végéig kell eljutnod, hogy jöjjön a pihenés, már ez is motivációként hat majd.

3. Aludj egyet

A NASA kutatói állapították meg, hogy egy 50 perces alvás 34%-al növeli a teljesítményt, márpedig ha a NASA mondja, akkor szerintem érdemes megfontolni a tanácsukat. Ha már nagyon elfáradtál, aludj egy kicsit, és ha úgy működsz te is, mint az asztronauták, sokkal jobban teljesítesz majd utána.

4. Váltogasd a témákat

Ha egyszerre több vizsgára is készülsz, akkor két óránként válts a tárgyak között: ez a változatosság segít elkerülni a fásultságot. Ha csak egy vizsgára készülsz, akkor a tanulási módszereidbe vigyél egy kis változatosságot: ne csak olvass és olvass megállás nélkül, készíts kikérdező kártyákat, azzal teszteld a tudásod, hallgass meg egy online előadást a témáról, ha van rá lehetőséged.

A fáradtság és a holtpont elérése természetes dolog, fontos tudni, hogy ahhoz, hogy túllendülj rajta, mindenképp változtatnod kell a jelenlegi tevékenységeden, csak úgy tudod felrázni magad.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel