Laptopon vagy papíron jegyzeteljünk?

Szerző: Diákszemmel

Amikor azt szeretnénk eldönteni: laptopon vagy papíron jegyzeteljünk órán, gyakorlati, kényelmi, hatékonysági és néhány szubjektív szempontot is figyelembe kell vennünk. Lássuk, melyik mellett milyen érvek szólnak!

Az órai jegyzeteink sokat tudnak segíteni a vizsgafelkészülésben, kiegészítő magyarázatként segíthetnek megérteni, amit a könyvben olvasunk, és vannak olyan tanárok is, akik sok mindent elmondanak, ami nincs benne a tankönyvekben, és aztán ezt kérdezik a vizsgán.

Ahhoz persze, hogy egyáltalán hasznos legyen az órai jegyzetünk, meg kell tanulnunk rendesen jegyzetelni: biztos te is belefutottál már, hogy vizsgaidőszakban olvasod vissza az órai jegyzeted, és fogalmad sincs, miről volt szó, milyen logikai menetet is akartál te ott felírni.

Ha ezt már sikerült jól megtanulni, és úgy tudsz jegyzetelni, hogy az később hasznos legyen, akkor felmerül a kérdés: laptopot vagy papírt használj?

A laptop mellett szól, hogy sokkal könnyebbé válik a rendszerezés, hiszen ha mappákat hozol létre az egyes tárgyaknak, akkor egy helyen elérsz mindent, nem a papírjaidat kell keresgélned minden fiókban, táskában, mappában. Ráadásul ha a tanár átküld prezentációkat, bármilyen anyagot, azt mind egy helyre le tudod menteni, tehát tényleg egy helyen eléred az összes, az adott tárgyhoz kapcsolódó anyagot.

Könnyebben meg is tudod osztani másokkal a jegyzeteid, hiszen csak átküldöd a doksit, nem kell fénymásolni, nincs arról szó, hogy nem tudják elolvasni a kézírásod. Ha a laptopod az egyetlen dolog, amit vinned kell magaddal, kisebb eséllyel felejted otthon, mint valamelyik füzeted.

A kézzel írt jegyzeteknek azonban a felírtak megtanulásában van szerepe: már azzal is megjegyzel dolgokat, hogy leírod őket kézzel, ami a gépelés esetében nem működik ugyanúgy. Ha kézzel írsz, egy sokkal komplexebb struktúra lesz a jegyzeteid összképe, ami a vizuális felidézésben segít: emlékszel, hogy csupa nagy betűvel írtad fel az oldal tetejére a meghatározást, az alpontokat beljebb írtad, nyilakkal kötöd össze a szöveget – vizuálisan tehát sokkal inspirálóbb lesz az eredmény, amitől könnyebb megtanulni, mint egy gépelt betű-masszát a Word doksiban.

Az már eggyel szubjektívebb, hogy miben könnyebb keresni. Gépen nyilván tudsz bizonyos szavakra keresni a szövegben anélkül, hogy végig kellene nézned az egészet, viszont ha nem tudod pontosan, milyen szó szerepel abban a szövegrészben, amit keresel, akkor a kézzel írt jegyzeteid könnyebb átlapozni, és megtalálni azt a részt, amit keresel.

Ha laptop van nálad, könnyebb elkalandozni órán, hiszen megnyitod a böngészőt, és máris máshova figyelsz, míg ha csak a papír van előtted, akkor kevesebb a figyelemelterelő tényező.

És persze ott a szubjektív szempont is: van, aki kifejezetten grafomán alkat, nagyon szeret jól strukturált, szövegkiemelővel díszített, átlátható jegyzeteket készíteni kézzel, míg van az a típus, aki nehezen ír kézzel, és számára praktikusabb, és ezért használhatóbb a laptopra írt jegyzet.

Nálad mi vált be? Papírra vagy laptopra szeretsz inkább jegyzetelni?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel