Miért nem hatékony a multitasking?

Szerző: Diákszemmel

Egyre gyakrabban csinálunk több dolgot egyszerre, amit ráadásul még hatékonynak is gondolunk, hiszen több dologgal is haladunk párhuzamosan. A kutatások azonban azt mutatják, hogy multitaskinggal nem lehet olyan hatékonysági szintet elérni, mintha egyszerre csak egy feladatra koncentrálnánk. Sőt, még az elvégzett feladat minősége is csökken.

Ha két dolgot csinálunk párhuzamosan, megosztjuk közte a figyelmünket. Azáltal, hogy nem teljes figyelmünket irányítjuk egyetlen dologra, már gyengébb lesz az elvégzett munka minősége. Lesznek részletek, amik elkerülik a figyelmünket, és nem minden jut eszünkbe, amire gondolnánk, ha maximálisan arra a dologra fókuszálnánk.

Ugyanakkor a megosztott figyelem használata ma már szinte elengedhetetlen, ezért nem árt, ha fejlesztjük benne magunkat. Mivel számos csatornán kommunikálunk párhuzamosan, elvárják tőlünk, hogy tudjunk kapcsolgatni a különböző dolgok között. Ezért nem árt, ha tudatosan fejlesztjük magunkat, mert minél jobban megy, annál hatékonyabbá válhatunk. Például edzés közben hallgassunk egy előadás-anyagot, telefonálás közben tudjunk mást is csinálni. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a figyelmet és alapos munkát igénylő feladatokat úgy időzítsük, hogy tudjuk teljes figyelmünket szentelni neki.

És tartsuk észben azt is, hogy az “óra alatt böngészem a telefonom, de hallom persze közben, hogy mit mond a tanár” koncepcióra pont ugyanez érvényes. Igen, az iskolai óra néha unalmas, de azt gondolni, hogy a lényeget úgyis megjegyzed, ha közben a netet böngészed, akkor is, téves lehet. Számíts arra, hogy ilyen esetben magadnak nehezíted meg a későbbi vizsgára készülést, mert az elmondott információkra sokkal kevésbé fogsz emlékezni, ha egy bonyolultabb dolgot magyarázott el a tanár, azt nem érted meg úgy, ha közben másra is figyelsz.

Kutatásokban is vizsgálták, hogy mennyien néznek TV-t, böngészik a közösségi médiát házi feladat vagy otthoni tanulás közben, és arra jutottak, hogy 60% teszi ezt. A válaszokból az is kiderült, hogy a multitaskingolók 2/3-a úgy gondolja, ez nincs hatással a teljesítményére – pedig van.

Nem csak a munka minősége lesz így gyengébb, de maga a tevékenység is fárasztóbb. Egy dologra elmélyülten koncentrálni sokkal egyszerűbb az agyunknak, mint kapcsolgatni a különböző dolgok között, átfókuszálni, és felvenni újra és újra ugyanannak a fonalát. Ez a fáradtság stresszt gerjeszt, ami tovább csökkenti a hatékonyságot.

Amikor tehát lehetőséged van rá, igyekezz kerülni a multitaskingot. Iktasd ki a zavaró tényezőket, kapcsold le az értesítéseket tanulás közben. Gyorsabban kész leszel, könnyebben megtanulod, amit kell, és kevésbé fáradsz el.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel