Így csináld meg a nehéz feladatokat

Szerző: Diákszemmel

Rengeteg oka van, hogy miért kezdünk el halogatni egy feladatot, van, hogy egyszerűen unalmas, van, hogy fáradtak vagyunk, és van, hogy tudjuk, hogy nehéz, és még ötletünk sincs, hogy kezdjünk hozzá, ezért csak toljuk, halasztjuk. Hogyan lendülj át ezen?

Az alap tipp, hogy érdemes ezeket a feladatokat minél előbbre venni, ugyanis megvan az a tulajdonságuk, hogy nyomasztják az embert egész nap: tudod, hogy előbb-utóbb el kell kezdeni, és még azt se tudod, hogyan csináld majd meg. Szóval tegyél magadnak egy szívességet, és kezdj el foglalkozni vele minél hamarabb. Na, de hogyan?

1. Fogalmazd meg, mi a nehéz benne

A feladat megoldásához vezető első lépés ha megfogalmazod, miért gondolod, hogy nehéz lesz. Nem érted pontosan az instrukciókat? Nem tudod, mit vár el tőled valójában a tanár? Nem tudod, hogyan fogsz hozzá forrásanyagot találni? Ha már megfogalmaztad, mi nehéz benne, akkor máris egyszerűbb: nem érted az instrukciókat – rendben, akkor foglalkozzunk ezzel, nézzük át alaposan, és értsük meg lépésről lépésre, hogy mit is kell itt csinálni.

2. Bontsd részekre a feladatot

Ha már megfogalmaztad, mi igazán nehéz benne, akkor már tudod, mivel van a legtöbb dolgod. Ennek alapján elkezdheted részfeladatokra bontani, amit írj is fel magadnak egy papírra. Milyen lépésekben kell haladnod, és mik azok a kisebb egységek, amikből összeáll majd.

3. Gyűjtsd össze a forrásokat

Kezd el összegyűjteni, mi minden áll a rendelkezésedre, ami segíthet elvégezni a feladatot. Elképzelhető, hogy ilyenkor jössz rá, hogy igazából rengeteg forrás van, és a felhasználásukkal nem is lesz olyan nehéz a feladat, mint elsőre tűnt.

4. Kezdd azzal, amit tudsz

Ha a feladatban nem a felvezetés, nem az instrukciók a bonyolultak, hanem van egy részterület, amit kevésbé értesz, és azért nehéz, mert konkrétan a feladat bonyolult, akkor vedd előbbre azokat a részeket, amiket tudsz. Miután már részfeladatokra bontottad az egészet, látod azt is, hogy mi az, ami az egyszerű része. Csináld meg ezeket! Jó érzést ad majd, ha látod, mennyit haladtál, és lendületet, hogy nekifogj a nehezebb részének.

5. Fogalmazd meg, mit szeretnél elérni

Sokszor azért tűnik nehéznek egy feladat, mert nem tudod, mikor is van “jól megcsinálva”. Gondold végig, szerinted mi az elvárás, és te milyen végeredménnyel leszel elégedett. Nyugodtan vedd számításba, hogy nem tökéletesre készíted el – az is jó, ha már meg tudod fogalmazni, hogy a te a célod egy elfogadható feladat elkészítése, amin te magad is tudod, hogy lehetne tökéletesíteni, de az több energiád venné igénybe, mint amennyit neked ér a dolog.

6. Válaszd külön a nehezet a lehetetlentől

Ha tudod, hogy az előtted álló feladat nehéz lesz, az frusztrál, ezt már a bevezetőben is tisztáztuk. Fontos viszont, hogy meg tudd különböztetni, hogy az adott dolog nehéz, vagy éppen lehetetlen. Mit értünk lehetetlen alatt? Azt, hogy nincs meg a szükséged alaptudásod, ami az adott feladat elkészítéséhez kell, vagy nem állnak rendelkezésedre a források. Ilyenkor segítséget kell kérni. Ne hagyd, hogy nyomasszon egy olyan feladat, amit ha alaposan végiggondolsz, felismered, hogy jelenlegi tudásoddal valóban nem tudsz megcsinálni. Ilyenkor máris megfogalmazódik az új feladat: meg kell szerezned a szükséges segítséget, amivel majd már el tudod végezni a feladatot.

A fentiekből látszik, hogy egy nehéz feladat csak addig igazán nehéz, amíg nem kezdtél el foglalkozni a megoldáshoz vezető úttal. Amint ezt megteszed, kirajzolódnak a lépések, a részfeladatok, és azok az elemek, amikben segítséget kell kérned. Amint ez megvan, el tudsz kezdeni lépésről lépésre haladni, és a végén eljutsz a megoldásig.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel