Így nézd át a beadandót, mielőtt elküldöd

Szerző: Diákszemmel

A beadandókat általában az utolsó pillanatig húzzuk, és biztos te is beleestél már abba a hibába, hogy amikor végre kész lettél, egyszerűen csak elküldted, anélkül, hogy átnézted volna. Ezzel pedig jelentősen ronthatsz a jegyen, amit kapsz érte.

Könnyen lehet, hogy így benne marad néhány teljesen triviális hiba, amit első átnézésre észrevennél, valahol nem koherens a szöveg, vagy csak nyelvtanilag nem helyes. De az igazság az, hogy amikor végre kész, akkor még kis energiaráfordítással nagyon sokat lehet rajta javítani.

beadandó esszé megírása

1. Olvasd fel hangosan

Ha szóban, kimondva is hallod a szöveget, észrevehetsz olyan logikai hibákat, eltolódott hangsúlyokat, hiányos következtetéseket, amiket olvasva nem vennél észre. Mivel te írtad, pontosan tudod, mire gondoltál, amikor egyik gondolatból a másik következtetésig eljutottál – hangosan kimondva azonban észreveheted, hogy a logikai kapcsolódás csak neked olyan egyértelmű, a szövegből nem következik. Így tehát lehet, hogy a gondolat, a tudás megvan, de nem jön át a szövegből, ami miatt rosszabb jegyet kapsz. Ha észreveszed és javítod, sokkal jobbnak fog tűnni az esszéd, anélkül, hogy ténylegesen módosítanál a tartalmon: csak világosabbá teszed, ami már amúgy is ott van.

2. Készíts egy ellenőrző listát

Az alapját csak egyszer kell elkészítened, és utána minden beadandónál felhasználhatod, kiegészítve az aktuális feladat sajátosságaival. Írd fel azokat a pontokat, amik a legfontosabb egy esszénél úgy általában, mint a hivatkozásjegyzék, a bevezetés, a következtetés levonása, stb. Az adott esszéhez kapcsolódóan pedig szedd össze azokat a fő szempontokat, amelyeket mindenképp érintened kell a szövegben. Ha ez megvan, úgy nézd át a beadandód, hogy közben pipálgatsz, minden megvan-e, amit összeírtál.

3. Egy nap múlva olvasd újra

Ha nem a határidő estéjére leszel kész, hanem egy kicsit korábban, akkor elküldés előtt hagyj egy napot, és olvasd újra az egészet. Amikor írod, a fejedben ott van az egész, a végére már csak kavarognak a gondolatok, és nem látod tisztán, hogy valóban érthető-e az érvelésed. Ha egy nappal később újra átolvasod, eltávolodsz már tőle annyira, hogy sokkal komplexebben lásd a szöveget, és könnyebben észreveszed, ha valami nem logikus.

Ahogy írtam, ezek az utólagos átolvasások már nem követelnek tőled igazán sok energiát, hiszen nem kell több szakirodalmat hozzáolvasnod, nem kell kitalálnod újabb gondolatokat. Arról van szó, hogy a már kész szöveget formázgatod egy kicsit, amitől az egész szöveg jobbá válik, mert koherensebb, átláthatóbb lesz, ki tudod szűrni, ha valamiről túl sok szó esett, míg más pedig nincs megfelelően kifejtve. A jobb szöveg pedig jobb jegyet jelent.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel