Így olvass gyorsabban

Szerző: Diákszemmel

Azt vetted észre, hogy te sokkal lassabban haladsz egy-egy tankönyv végigolvasásával, mint mások? Ez előfordul, vannak, akik lassabban olvasnak, de van néhány tipp, amivel gyorsíthatsz az olvasási tempódon – ami jelentős szempont, amikor szorít a határidő.

így olvass gyorsabban

1. Olvasd el először a fejezet-összefoglalót

A fejezet végén lévő összefoglaló arra szolgál, hogy miután szépen végighaladtál a részleteken, egy bekezdésben összefoglalják neked, hogy mi is volt tehát a lényeg – ezzel ismételve és mélyítve a legfontosabb összefüggéseket és tudnivalókat. Ha azonban ezzel kezded az olvasást, rögtön képbe kerülsz, ráhangolódsz az adott fejezet témájára.

Utána elkezded a szöveget az elejéről olvasni, de mivel már tudod, miről szól az egész, könnyebben oda tudsz figyelni, tudod, mi van kifejtve, így befogadhatóbbá válik a szöveg. Kevesebbszer veszed észre, hogy elkalandoztál, és újra kell olvasnod a szöveget, érthetőbbé válnak a részletek, mert már tudod az összegzést.

2. Hagyj figyelmen kívül bizonyos részeket

Jelentősen lassítja az olvasást, ha van egy bizonyos rész, amit kevésbé értesz, és túlságosan elidőzöl ott, hogy megértsd, pontosan mi a logika. Az ilyen részeket ugord át, jelöld be, hogy majd később visszatérsz hozzá. Természetesen amikor leülsz tanulni, nem azzal az elhatározással teszed, hogy bizonyos részeket megtanulsz, és reménykedsz, hogy majd azt is kérik számon. Az az előfeltevésed, hogy megtanulod a teljes tananyagot. De ahogy ez sem fog megvalósulni, hiszen nem fogsz mindenre emlékezni, úgy az olvasás során is érdemes ezt kihasználni.

Ami bonyolultabb, azt ugord át, hogy minél hamarabb a könyv végére érj, és ha lesz időd, hogy előkeresd a nehezebb részeket, akkor foglalkozol velük, ha nem, akkor nem.

3. Távolítsd el a figyelemelterelő tényezőket

Ezt sokszor mondjuk, de ebben az esetben is hasznos tanács. Ha ott a telefonod, ránézel egy értesítésre, nyitva a laptop, frissül egy hír, ezek mind magukra vonják a figyelmed. Ha csak egy rövid időre is, de máshova koncentrálsz, és utána újra vissza kell kanyarítanod a figyelmed a könyvre. Ez nem tűnik olyan bonyolultnak, de valójában fárasztja az agyat. Talán észre sem veszed, mennyi idő, mire tényleg újra figyelemmel olvasod, ami előtted van a könyvben – és ez is jelentősen lassítja az olvasást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel