Így tanuld meg a nehéz tananyagot

Szerző:

A tanulást mindig megkönnyíthetjük különböző technikák használatával, de ha különösen nehéz tananyaggal állunk szemben, akkor van csak igazán szükségünk ezekre.

1. Használj több különböző forrást

Arról már korábban is többször írtunk, hogy mindenki más tanulói típusba tartozik, van, aki szöveget tanul jól, más hallás után jegyez meg dolgokat, a vizuális típusoknak sokat segítenek a grafikonok. Mindenképp érdemes minél hamarabb megértened, hogy te melyik típusba tartozol, mert az sokat segíthet a tanulásban.

Ezzel együtt, bármelyik csoportba is tartozol, minél bonyolultabb dolgot igyekszel megtanulni, annál inkább érdemes több forrást is használni. Ha ülsz egy könyv fölött, és próbálsz megjegyezni belőle mindent, az nem biztos, hogy elég hatékony lesz. Egy-egy témának kutass utána a neten, olvass el cikkeket, amik máshogy magyarázzák el. Nézd meg, nem tartott-e valaki visszanézhető előadást a témában, és hallgasd is meg, ahogy magyaráz. Keress minél több grafikont, ami segít a logikát, az összefüggéseket megérteni.

Minél több különböző impulzus ér, minél aktívabban közelíted meg a témát és több irányból is megismered, annál könnyebben megjegyzed.

2. Magyarázd el valakinek

A tanulás passzív folyamat, ameddig ülsz a könyv fölött, és próbálod megjegyezni, amit olvasol. Ha aktív tevékenységgé teszed, sokkal jobban bevonódsz, és elmélyíted a tananyagot tényleg. Ennek egyik módja, ha elmagyarázod valakinek. Barátaid, családtag, valamelyik csoporttársad, aki szintén erre a vizsgára készül (neki is hasznos lehet, hiszen ő így hallja mástól), magyarázd el nekik a legbonyolultabb részt, mintha egy érdekes cikket olvastál volna, és azt akarnád elmesélni.

Így egyrészt máris látod, mennyire tudod valóban elmagyarázni az összefüggéseket, másrészt azáltal, hogy beszélsz róla, közben aktívan gondolkodsz róla, ami segít, hogy elmélyüljön a tudás. Ráadásul ha a másik fél belekérdez, valóban beszélni kezdtek a dologról, akkor maga a párbeszéd válik egy felidézhető dologgá, amit elő tudsz hívni a vizsgán.

3. Kérdezd ki magad

Kikérdező kártyákat gyártani időigényes folyamat, de egy különösen nehéz tananyag esetében kifizetődő. Nem csak közvetlenül a tanulás után, de az adott anyagrész befejezése után 2 órával újra előveheted az arra vonatkozó kérdéseket, és nézd meg, mennyire emlékszel.

Próbálj online kérdéssorokat keresni, korábbi vizsgákat kitölteni. Minél több módon kérdezed ki magad, annál jobban fogod látni, hogy melyik az a rész, ami nem megy annyira, amit még gyakorolni kell. És minél többféle módon kérdeznek rá a tananyagra, a te fejedben is annál jobban összeáll az egész.

Különösen nehéz tananyagot megtanulni extra energiát igényel, ez nem újdonság. Az, hogy ezt az extra energiát hatékonyan teszed bele, vagy csak több időt fordítasz rá, de nem a megfelelő módon, az nem mindegy.

Hozzászólások

Szerző: