Kinetikus tanulói típusba tartozol? Így tanulj

Szerző: Diákszemmel

Több típus létezik, amikor arról beszélünk, hogy ki hogyan tanul a legkönnyebben: van, akinek a szöveg elolvasása a kulcs, más hallás után jegyez meg dolgokat a legjobban, a vizuális típusok pedig grafikák segítségével jegyzik meg legjobban a tanulnivalót. A kinetikus típus az, aki szeret mozgásban lenni, miközben tanul. Te észrevetted már magadon, hogy talán ebbe a csoportba tartozol?

Fontos, hogy az ember tudja, melyik tanulói típusba tartozik, hiszen az nagyon sokat segíthet a tanulás során: ha tudod, hogy neked hallás után jobban megy, akkor nem szenvedteted magad azzal, hogy kizárólag a könyvből próbálsz tanulni. A mozgásos típust nehezebb felismerni, mert könnyen hiheted azt, hogy csak nehezen tudod koncentrációra bírni magad.

A kinetikus típus szeret a könyvvel a kezében fel-alá járkálni a szobában, sokkal jobban teljesít gyakorlati szemináriumokon, viszont ülve egy könyvvel könnyen elunja magát. Mivel segítheted magad a tanulásban, ha ebbe a típusba tartozol?

1. Tarts egy órát az asztalodon

A mozgásos típus sokkal jobban tanul rövid intervallumokban, amik közt szünetet tart. Érdemes tudatosan figyelned az órát, 30 percenként pedig szünetet tartani, kicsit pihenni, 10 percig mást csinálni.

2. Minél több hordozható tananyag legyen nálad

Jó, ha van minél több papír alapú jegyzeted, amikkel könnyen felkelhetsz, járkálhatsz, átülhetsz a másik szobába – nem igényel túl sok időt magaddal vinni a tanulás forrását. Asztali gép helyett laptopot válassz, a beadandókat is könnyebben fogod megírni, ha az íróasztaltól átülhetsz az ágyba, aztán pedig a fotelben folytatod.

3. Legyen elég helyed mozogni

Ez persze a szoba adottságától is függ, amiben tanulsz, de ha csak arról van szó, hogy rendetlenség van, pakolj el, hogy tudj szabadon mozogni tanulás közben. A kinetikus típus nem tanul hatékonyan könyvtárban – ott idegesíteni fogod a többieket, ha elkezdesz fel-alá járkálni, viszont nem tudsz hosszú ideig egy helyben maradni.

4. Szerezz be egy íróasztalt, amit álló helyzethez terveztek

Amióta tudjuk, hogy a túl sok ülés milyen rosszat tesz az emberi testnek, egyre divatosabbak lettek azok az asztalok, amit állva lehet használni. Ha van lehetőséged, szerezz be egy ilyet, és jegyzetelj állva. Jót is tesz, és neked valószínűleg hatékonyabb, mint a székes íróasztal.

5. Szerezz be egy táblát, amire filccel írhatsz

Szintén a mozgásos típus egyik nagy segítője a tábla, amire felírhatod a legfontosabb kulcsszavakat, az abból következő dolgokat, felvázolhatsz logikai gondolatmeneteket. Ez nem olyan, mint a tanulós kártya, ezt letörlöd, amikor végeztél az adott fejezettel, itt a mozgás a lényeg: miközben egy nagy felületre, kézzel írod fel a megjegyzendőket, már maga a tevékenység segít abban, hogy meg is jegyezd közben az adott dolgot.

6. Használj ülőlabdát

Persze végig tanulás alatt állni fárasztó, ezért a kinetikus típusnak kiváló megoldás az ülőlabda. Ez mégsem egy fotel, ebben nem engedheted el magad teljesen, figyelned kell a testtartásodra, ami segíti a koncentrációt. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb a gerincnek, mint a sima székek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel