Mi a leghatékonyabb módja a tankönyvből tanulásnak?

Szerző: Diákszemmel

Sokak számára nehézséget okoz, amikor az egész tananyagot könyvből kell megtanulni, ráadásul ez a helyzet most még nehezebbé vált, mivel a távoktatásban még kevesebb szóbeli magyarázatot hallasz.

Sokan úgy értenek meg legkönnyebben valamit, ha szóban magyarázzák el nekik. Másoknak az segít, ha csoportban kell gyakorolni az adott tananyagot. A távoktatásban, amikor online járunk órára, és abból kevesebb van, mint a hagyományos rendszerben, ez sokak számára hátrányt jelenthet.

De még ettől függetlenül is, főleg egyetemen már a vizsgaanyag nagy részét könyvből tanulod meg. Hasznos pedig akkor lesz ez a tanulás, ha nem csak a vizsga idejére próbálod rögzíteni valahogy a legfontosabbakat, hanem tényleg meg is érted az adott tananyagot.

Hogyan teheted ezt a leghatékonyabban? A következő néhány lépéssel:

1. Minden második – harmadik bekezdés után állj meg, és foglald össze 1-2 mondatban, hogy mi volt ennek a pár bekezdésnek a lényege. Ha nem tudod saját szavaiddal megfogalmazni, akkor nem értetted meg. Ha már nem emlékszel rá, akkor pedig figyelmetlenül olvastad, tehát el kell olvasnod újra.

2. Miután szóban összefoglaltad, a bekezdés mellé írd oda pár szóban, rövid mondatban a legfontosabbakat. Igyekezz úgy jegyzetelni, hogy abból később is értsd, mi volt ott a lényeg. Ha csak címszavakat írsz, később fogalmad sem lesz, miről szólt a bekezdés, tehát újra kell olvasnod az egészet.

3. Egy-egy fejezet végén lapozz vissza az elejére, haladj végig az oldal-jegyzeteiden, és mélyítsd el, újra foglald össze, hogy mit tanultál tehát ebben a fejezetben.

Már maga a kézzel leírása a dolgoknak is segít a rögzítésben, a kijegyzetelés tehát ezért is fontos taktika. Később pedig, amikor átnézed a könyvet, memorizálod a tananyagot, sokkal könnyebb dolgod lesz, ha a rövid jegyzeteid mentén haladsz, mintha az egész könyvet újra át kellene olvasnod.

Lassítja-e ez azt, ahogy végighaladsz a könyvön? Jelentősen. A tanulást viszont összességében hatékonyabbá teszi, az egyes részeknek utánanézést, felidézést pedig könnyebbé.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel