Mikor hagyd abba a tanulást

Szerző: Diákszemmel

A legtöbb cikkben azzal foglalkozunk, hogyan tanulj hatékonyan, vagy hogyan vedd rá magad, hogy elkezdj tanulni. De mi a helyzet azzal, amikor jobb abbahagyni?

mikor hagyjam abba a tanulást

1. Amikor tudod az anyagot

Ez elég triviális, de a gyakorlatban nem mindig tudjuk megállapítani: mikor jutottunk el odáig, hogy tudjuk az anyagot annyira, ami ahhoz kell, hogy levizsgázzunk, vagy amennyire valóban el szeretnénk sajátítani? Sokszor eluralkodik a bizonytalanság, újra és újra olvassuk ugyanazt, próbáljuk megjegyezni. A szükségesnél több tanulás azonban szintén visszaüthet: fáradtak leszünk, és másnap a vizsgán nem tudunk olyan jól teljesíteni.

Ezért nagyon fontos, hogy teszteld a tudásod, készíts kikérdező kártyákat, vagy kérj meg valakit, hogy kérdezzen ki. És vedd észre, amikor már van egy megfelelő tudásod ahhoz, hogy ne foglalkozz a tárggyal tovább.

2. Amikor fáradt vagy

Pontosan tudjuk, hogy szorít a határidő, és igen, az egész vizsgaidőszakban fáradt vagy, mégis: amikor már igazán elfáradtál, akkor egyszerűen hagyd abba, vagy legalábbis tarts egy nagyobb pihenőt. Ilyenkor már úgysem tudsz olyan hatékonysági fokkal tanulni, tehát csak a lelkiismereted nyugtatod meg azzal, hogy tanulsz továbbra is, megjegyezni már nemigen fogod, amit olvasol. És igaz ez arra az esetre is, ha már másnap van a vizsga. Lehet, hogy nem értél a tananyag végére, de ha tovább erőlteted, másnap az sem fog eszedbe jutni, amit valóban megtanultál.

3. Egy óra folyamatos tanulás után

A szünetek fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet: sokkal tovább maradsz friss, és sokkal több dolgot tudsz hatékonyan megjegyezni, ha óránként tartasz egy rövid szünetet, és hagyod az agyad egy kicsit kikapcsolni. Ilyenkor lehetőleg mozogj, ne az legyen a pihenés, hogy félreteszed a könyvet, és előveszed a telefonod. Kelj fel, frissülj fel és indítsd be a vérkeringésed: ha ezt megteszed, több oxigén jut az agyadba, és jobban megy a tanulás is.

Fontos tehát, hogy ne erőltesd túl a tanulást, és tudd és merd időben félretenni – nem feltétlen jelenti a lustaságot, lehet éppenséggel hatékony is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel