Mikor nem működnek a motivációs tippek?

Szerző: Diákszemmel

Mi is már több cikket írtunk itt arról, hogyan motiváld magad, hogy nekikezdj egy feladatnak, hogyan kerüld a halogatást. De mi a helyzet, amikor ezek nem működnek? Miért nem működnek és mit lehet ilyenkor tenni?

1. Lehet, hogy nem tudod megcsinálni az adott feladatot

Néha összekeverjük, hogy valamit halogatunk lustaságból, vagy azért nem kezdtünk még hozzá, mert nem tudjuk, hogyan kell megcsinálni. Nem értjük, pontosan mi a feladat, nincs meg hozzá a tudásunk, hogy megcsináljuk – de ezt nem tudjuk elsőre megfogalmazni, csak ott van a tudatunk hátuljában, hogy előttünk áll az az utálatos feladat, és hozzá kellene kezdeni, de még nem tudom rávenni magam. Fontos felismerni, ha arról van szó, hogy tudás vagy valamilyen forrás hiányzik, és ilyenkor a megfelelő segítséget kell kérni.

2. Lehet, hogy az adott feladat iránti attitűdöd nem megfelelő

Egyszerűbben mondva: semmi kedved megcsinálni az adott feladatot, mert úgy érzed, semmi értelme. Meg kell tanulnod valamit, amit később nem fogsz használni, hosszú időt kell töltened valamivel, aminek szerinted semmi értelme. Ilyen esetekben a hozzáállásodon kell először változtatni. Nem egyszerű a józan eszünkkel szembemenni, mert hiszen arról van szó: könnyen lehet, hogy igazunk van, amikor azt mondjuk, semmi értelme számunkra, hogy az adott dolgot megtanuljuk. Arról kell meggyőznöd magad, hogy ez egy feladat, és egy értelme biztos van: szükség van a megcsinálására, hogy megkapd az év végi jegyed, a diplomád.

3. Rosszul becsülted meg a feladatra szánt időt

Amikor azt gondolod, hogy egy adott tárgy megtanulásával, beadandó megírásával mondjuk egy este végzel, és már harmadik nap kell odaülnöd hozzá, akkor már nagyon nehezen szánod rá magad, egyszerűen azért, mert azt hitted, ilyenkor már nem ezzel kell majd foglalkoznod. Ez teljesen normális: nem véletlen, hogy a tanulási tippeknél is mindig azt mondjuk: döntsd el előre, meddig tanulsz, vagy mikor tartasz szünetet, mert egy előre kijelölt pont, amikor befejezheted ezt a nem kellemes tevékenységet, inspirál. De ez az ellenkező irányba is működik. Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha igyekszel minél pontosabb terveket készíteni, és amint látod, hogy ez borul, akkor újratervezel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel