„Nem megy a tanulás” – mit lehet tenni?

Szerző: Diákszemmel

Sokszor előfordul, hogy képtelenek vagyunk koncentrálni, fáradtak vagyunk, és már minden motivációnkat elveszítettük. Mi a helyzet, ha nem megy a tanulás, pedig még áll előtted legalább egy vizsga?

nem megy a tanulás

1. Ne hibáztasd magad a halogatásért

Amikor nem megy a tanulás, pótcselekvésekbe kezdünk, és mindennel húzzuk az időt, amivel csak lehet. Aztán elkezdünk dühösek lenni emiatt magunkra, hiszen nem haladtunk semmit. Ez csak ront a helyzeten, mert most már a saját magunkkal szembeni dühöt is le kell küzdenünk, nem csak a fáradtságot. Ezért aztán ha elszórakoztál egy időt, ne kezdj el utólag dühöngeni, fogd fel úgy, hogy lazítottál egy kicsit, és most kezdődik a tanulás.

2. Tapasztald ki, mikor és hogyan tudsz jól tanulni

Van, aki reggeli ember, van, aki este sokkal jobban tud koncentrálni. Vannak, akiknek sokat segít, ha kijegyzetelik a könyvet, amit olvasnak, mások jobban tanulnak hallás után. Van, aki szeret zenét hallgatni tanulás közben, van, akinek ez nehezíti a koncentrációt. Találd meg az ideális körülményeket és tanulási módot, ami neked a legjobban működik, ezt pedig úgy tudod megtenni, ha odafigyelsz magadra.

3. Ne kérdőjelezd meg a saját képességeid

Ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, neked azért megy most nehezen, mert kevésbé vagy okos, mint a többiek. Lehet, hogy mások ugyanúgy nehezen birkóznak meg ezzel a tárggyal, lehet, hogy neked lassabban megy a tanulás, viszont amit egyszer megértettél, azt utána hosszú távon is beépíted, és az is lehet, hogy csak fáradt vagy. Ne ess tehát kétségbe, hogy kevés vagy a feladathoz.

4. Oszd a feladatot kisebb egységekre

Minél kisebb részfeladatokra bontod a tanulnivalót, annál beláthatóbb egy-egy etap. Ha látod a végét, ha össze tudod rakni, hogy ez nagyjából mennyi idő, az segít, hogy egyáltalán hozzákezdj. Sokkal könnyebb így belefogni, mintha egy végeláthatatlan masszaként áll előtted a tanulnivaló.

5. Kérdezzétek ki egymást online

Kérdezd körbe a barátaid, akik ugyanarra a vizsgára készülnek, mint te, hogy ki az, aki szintén elakadt. Üljetek le a skype, vagy valamelyik online videós kommunikációs csatorna elé, és kezdjétek el kikérdezni egymást. Tegyetek fel kérdéseket, kezetekben a könyvvel, és beszéljétek át a válaszokat. Ez egy kicsit kizökkent a tanulás monotonitásából, az újfajta inger pedig segíthet, hogy felpörgesd az agyad. Csak vigyázz, hogy maradjatok a tanulnivaló témájánál.

A tanulás során mindannyian aljutunk arra a pontra, amikor úgy érezzük, egyszerűen nem megy a tanulás. Ilyenkor vagy tartani kell valóban egy kis szünetet, vagy új impulzusokkal nekivágni, de attól nem kell félni, hogy benne ragadunk ebben az állapotban.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel