3 tipp a szakdolgozathoz

Szerző: Diákszemmel

Hamarosan közeledik a szakdolgozat leadási határidő, ha épp most írod, akkor valószínűleg már pont eleged is van belőle – vagy még hozzá sem kezdtél! Bármelyik csoportba tartozol, az alábbi 3 tipp segíthet.

Szakdolgozat megírás tippek

A szakdolgozat egy érdekes eleme az egyetemi tanulmányoknak, hiszen az egyik legjelentősebb munka, amit kiadsz a kezeid közül, a leghosszabb beadandó, amit az évek alatt meg kell írnod. Azt érzed, hogy különös jelentősége van, hiszen ennek már tényleg ahhoz van köze, hogy megkapd a diplomád – holott az összes korábbi vizsgádnak is ahhoz volt köze, hiszen a kötelező tárgyakat el kell végezni, ha nem teszed, akkor sem kapsz diplomát.

Mégis, a szakdolgozat egy jelentős mérföldkőnek tűnik, ugyanakkor félelmetes is, hiszen sokan állnak úgy előtte, hogy nem tudják, lesz-e annyi mondanivalójuk, ami kitölti a megfelelő karakterszámot. Ha jól csinálod, rájössz, hogy a szakdolgozat valójában minimális saját hozzáadott tartalomról szól, sokkal inkább egy téma meglévő szakirodalmainak összegzése, és azok alapján egy következtetés levonása. Ezzel együtt, mégiscsak neked kell megírni, a saját szavaiddal megfogalmazni, és egy hosszabb szöveget kell létrehoznod. Mi segíthet?

1. Foglalkozz vele minden nap

Ne akkor akarj leülni hozzá, amikor tudod, hogy az egész délutánt rá tudod szánni, mert ki fogsz csúszni az időből. Azt veszed észre, hogy elment egy hét, és nem haladtál vele semmit, ami aztán frusztrálni kezd. Foglalkozz vele minden nap. Ha csak két bekezdés megírásával haladsz, ha csak annyit teszel, hogy kijegyzetelsz néhány forrást, máris léptél előre, és a kis lépésekből egyszercsak összeáll az egész.

2. Küldd el mindenkinek, aki elolvassa

Küldd át minél több embernek, aki hajlandó elolvasni azt, ami elkészült belőle. Ha adnak egy-egy jó ötletet, ha eszükbe jut valami, ami neked eddig nem, az egy egész új bekezdést jelenthet! Minél több felvetés, nézőpont kerül elő, és azokat kifejted, annál jobban nő a karakterszám, és annál érdekesebb lesz maga a szakdolgozat is, hiszen felmerülhet több kérdés, ami neked nem jutna eszedbe. Így ahelyett, hogy ugyanazt ragozod minél többféle módon, hogy meglegyen a terjedelem, könnyen egy valóban érdekes írást kerekíthetsz belőle.

3. Ne tarts attól, hogy nem tudod megírni

Nincs gyakorlatod ilyen hosszú szövegek megírásában, és ha így érzel, hidd el, nem te vagy az egyetlen, aki azt gondolja, nem fog tudni olyan terjedelmű szöveget megírni, amennyit kell. Jönnek a pánikok, amikor a kötelező karakterszám ötödénél tartasz, és úgy érzed, már lassan a mondandó végére érsz, és mit csinálsz majd akkor. De ne aggódj: rengeteg forrást lehet keresni, amiket idézhetsz és elemezhetsz, utánaolvashatsz a témának és kibővítheted a központi kérdést, más nézőpontokat is bevéve. El kell szöszölni vele, de minden témáról lehet írni annyit, amennyi a szakdolgozathoz kell, és neked is menni fog.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel