5 tipp a tanulós mindennapokra

Szerző: Diákszemmel

Amikor el kell végeznünk a sulis feladatokat, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal, és milyen gyorsasággal tesszük ezt meg. Mindenkinek van egy bevett tanulási módszere, de azt mindig lehet fejleszteni. Erre különösen nagy igény van most, amikor az otthoni tanulás monotonitásával egyre nehezebb megküzdeni.

tanulás hatékonyabban

1. Az adott vizsgára tanulj

A cél természetesen az, hogy minél alaposabban elsajátítsd az adott tárgyat, megtanuld és értsd, hogy később tudd hasznosítani. De a valóság az, hogy most le kell vizsgáznod belőle, és igazából csak arra koncentrálsz, hogy ez sikerüljön. Tehát nézz meg korábbi vizsgákat, gondolkodj abban, hogy a tanár mit fog kérdezni, és erre helyezd a hangsúlyt.

2. Kérdezd ki magad minél többször

A tanulás passzív folyamat mindaddig, amíg bámulod a könyvet, és próbálod megjegyezni az olvasottakat. Sokkal hatékonyabb, amikor megpróbálod elmondani, mire emlékszel. Saját magad kikérdezése, kikérdezőkártyák készítése, elmagyarázod a falnak, mintha most hallaná először: ezek teszik aktívvá a tanulást, és sokkal jobban lehetővé teszik, hogy emlékezz később arra, amit olvastál.

3. Legyél tudatos, hogy mit akarsz elérni

Ne az iskolai elvárások, a tanár szigorúsága határozza meg, hogy mire mennyi energiát fordítasz: döntsd el te magad, hogy mit szeretnél elérni. Ez nagyon fontos hosszú távon, mert ha saját magad számára megfogalmaztad, hogy mik a céljaid, akkor azokhoz valóban el akarsz jutni, és egészen más lesz a motivációd. Jó jegyeket szeretnél mindenből? Egy bizonyos készséget szeretnél jól elsajátítani? A gyakorlati tudásod szeretnéd fejleszteni? Döntsd el te magad, és határozza meg ez az iskolai teljesítményed.

4. Lazíts

Menj ki a levegőre, beszélgess másokkal, töltődj fel. Tarts rendszeres szüneteket, ezek olyan plusz energiát adnak, ami sokkal többet használ, mint amennyit időben elvesz. Ne hagyd, hogy monotonitásba süllyedjenek a mindennapjaid, minden nap figyelj oda a saját töltődésedre.

5. Ne akard megjegyezni, amit nem kell

Írd fel a feladatokat, írj fel mindent, amit nem akarsz elfelejteni megcsinálni. Ezzel rengeteg energiát megspórolsz, még ha azt is hiszed, jó, ezt a néhány dolgot fejben tudom tartani. Valójában folyamatos koncentrációt igényel tőled és annak felidézését, hogy mi áll még előtted, folyamatosan újra kell tervezned a napi időbeosztásod. Tegyél magadnak egy szívességet, és ne vesztegess energiát arra, amit fel is írhatsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel