A nehéz vagy a könnyű házit csináljuk meg először?

Szerző: Diákszemmel

Amikor a feladatok tekintetében egy kicsit összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, az első kérdés mindig az szokott lenni: mi a jobb taktika, ha a könnyebb, vagy ha a nehezebb feladattal kezdjük?

Legyen az házi, beadandó, megtanulnivaló, könnyen ott találhatjuk magunkat egy tíz pontos feladatlistával, és ilyenkor nehéz eldönteni, melyikhez kezdjünk hozzá. Az egyik nehéz, a másikat soká tart megcsinálni, a harmadiknak a jelentősége nagy. Hogyan állítsunk tehát prioritási listát?

Az egyik legelső elem, ami segíthet a döntésben, az a határidő. Érdemes mindig azzal kezdeni, aminek a leghamarabb kész kell lennie – mert ha nem azt vesszük előre, és végül rosszul becsüljük meg, mennyi idő alatt tudjuk megcsinálni, kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat.

Annak, hogy a könnyű vagy a nehéz feladatokat csináljuk meg először, számos előnye és hátránya is van.

Ha a könnyű feladatokat csináljuk meg először:

  • hamarabb pipálhatunk ki egyre több dolgot a listáról, és ez motiváló
  • ha elfáradunk és abbahagyjuk, akkor több dologgal leszünk ténylegesen kész, tehát kevesebb lesz az, ami miatt magyarázkodnunk kell, hogy miért nem lett meg
  • de fáradtabbak leszünk, mire a nehezebb feladatokhoz érünk, tehát azokat lassabban fogjuk tudni megcsinálni, mintha azzal kezdtünk volna

Ha a nehezebb feladatokat csináljuk meg először:

  • az előbbi fordítottjaként, frissen gyorsabban tudjuk megcsinálni a nehezebb feladatokat is, hiszen még jobban tudunk koncentrálni, és a nehezebb feladat igényel több koncentrációt
  • jó érzéssel tölt el, hogy a nehéz feladattal már megvagyunk, és már csak a kis apróságok maradtak
  • de jól el is fáradhatunk a nehéz feladatban, és akkor még előttünk áll a sok kisebb, amihez akkor nem biztos, hogy lesz energiánk hozzákezdeni

Láthatjuk tehát, hogy ami az egyik oldalon előny, a másik oldalon hátrány, tehát a valódi tanács az: úgy csináljuk, ami nekünk beválik.

Honnan tudhatjuk, nekünk melyik válik be?

Ha olyan típus vagy, akit nyomaszt, ha tudja, hogy nagyon sok feladat áll még előtte, akkor érdemes a rövidebbekkel kezdened, mert felszabadítólag fog rád hatni, ha tudod, hogy már sokat megcsináltál a feladatlistádról, és ez motivációt ad a nehezebb feladat elkezdéséhez is, még ha fáradt is vagy. Ha olyan típus vagy, aki nehezen koncentrál soká, akkor kezdd a nehezebb feladattal. Ha azon már túlvagy, a könnyebb feladatokat kisebb etapokban is el tudod végezni.

Ha nem tudod, melyik típusba tartozol, próbáld ki mindkét módszert. Nézd meg, melyik esetben vagy hatékonyabb, és tapasztald ki, neked mi válik be.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel